Dostupni linkovi

Francuska ne planira recipročan bojkot turskih proizvoda


Prazne police u Kuvajtu gdje su bili francuski proizvodi
Prazne police u Kuvajtu gdje su bili francuski proizvodi

Francuska ne planira recipročan bojkot turskih proizvoda i nastavit će sa razgovorima kao i odnosima sa Turskom i njenim predsjednikom, izjavio je u ponedjeljak francuski ministar trgovine Franck Riester, prenosi Reuters.

“Nema nikakve osvete na našem dnevnom redu”, izjavio je Riester za RTL radio.

On je, ipak, ponovio vladinu osudu nedavnih komentara turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana o francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu i njegovom tretmanu muslimana u Francuskoj.

Erdogan je ranije u ponedeljak zatražio od svojih zemljaka da prestanu kupovati francusku robu, pridruživši se pozivima širom muslimanskog svijeta na potrošački bojkot u znak protesta zbog objave slika proroka Muhammeda u Francuskoj, koju muslimani smatraju blasfemijom.

“Baš kao što u Francuskoj kažu nemojte kupovati proizvode sa turskim markama, ja pozivam sve moje građane da nikada ne pomognu francuskim markama i da ih ne kupuju”, rekao je ranije Erdogan, prenosi Reuters.

Francuska je deseti najveći izvoznik u Tursku, dok je francusko tržište sedmo najveće za turski izvoz robe. Među većim francuskim prozivodima nalaze se automobili, čija je marka među najprodavanijim u Turskoj.

Katar i Kuvajt također se nalaze među zemljama koje su najavile bojkot francuskih proizvoda.

Vlasti u Parizu su pozvale bliskoistočne zemlje da zaustave kampanju bojkota njene robe koji su pokrenuli pojedini trgovinski lanci ali i obrazovne institucije nakon izjave predsednika Francuske Emanuela Makrona da brani pravo pokazivanja karikatura proroka Muhameda koje islam zabranjuje.

XS
SM
MD
LG