Učenici bošnjačke nacionalnosti iz Liplja kod Zvornika ponovo u školskim klupama

Osnovna škola Liplje kod Zvornika

Dvanaest učenika bošnjačke nacionalnosti iz Liplja kod Zvornika, nakon bojkota nastave jer im je promijenjen naziv maternjeg jezika iz bosanskog u jezik bošnjačkog naroda, krenulo je u utorak 13. oktobra, ponovo u školu, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa Muharem Sinanović, član Savjeta roditelja.

"Postignut je načelni dogovor. Od nas je traženo da djeca krenu u školu i to smo ispunuli. Sada su na potezu oni koji trebaju ispuniti naše zahtjeve“, kaže Sinanović.

Dogovor koji su postigli Savjet roditelja i predstavnici Ministarstva obrazovanja Republike Srpske, je prema njegovim riječima, da dobiju pismeno da imaju pravo na bosanski jezik. Odgovoru se nadaju do petka 16. oktobra.

Pročitajte i ovo: Bosanski jezik problem u Zvorniku, rješenje u Banjaluci

Bošnjački učenici, naime, nisu 2. septembra sjeli u školske klupe jer im je u matične knjige za prošlu godinu upisan "jezik bošnjačkog naroda“ umjesto bosanskog jezika.

Učenici od prvog do petog razreda idu u područnu školu "Sveti Sava“ u Liplju, a od petog do devetog u centralnu školu u Zvorniku. Njihovi roditelji insistiraju da im djeca uče bosanski jezik i traže od nadležnih da prestanu sa sistemskom diskriminacijom.

Pročitajte i ovo: Direktor škole kod Zvornika bosanski preveo u 'jezik bošnjačkog naroda'

Učenici iz Liplja su zbog istog problema, zajedno sa roditeljima, protestovali i 2018. godine. Dobili su obećanje kako će njihovi zahtjevi biti riješeni, ali dvije godine kasnije ponovo su se stvari vratile na početak.

Nakon posljednjeg dogovora roditelji i učenici se nadaju da više nikad neće biti uskraćena njihova prava zagarantovana ustavom i međunarodnim konvencijama.