Jure Franko ‘Počasni građanin Sarajeva’

Slovenski skijaš Jure Franko dobitnik je priznanja „Počasni građanin grada Sarajeva“. Tako je odlučilo Gradsko vijeće na sjednici održanoj 30. septembra.

Bivši jugoslovenski skijaš u alpskom skijanju Jure Franko osvajač je srebrene medalje u veleslalomu na XIV zimskim olimpijskim igrama 1984.godine u Sarajevu. T je bila prva medalja koju je osvojio neko iz Skijaške reprezentacije Jugoslavije. Tada je i nastala krilatica "volim Jureka više od bureka".

Pročitajte i ovo: Sjećanja na zimsku bajku u Sarajevu

Prije četiri godine, pšovodom obilježavanja godišnjice od održavanja Olimpijskih igara u Sarajevu, skijaš Jure Franko, rekao je kako se sjeća tog za njega posebno sretnog doba.

„Oni su nama tada obećali kao nagradu videorekorder od Hitačija. I razmišljao sam: ’Ako vozim vrlo dobro u drugoj vožnji, dobiću videorekorder!’“, kaže Franko.

Pročitajte i ovo: Može li se olimpijski duh vratiti u Sarajevo

No, ne veže ga samo Olimpijada sa Sarajevom. Naime, Franko je 2006.godine pokrenuo inicijativu u saradnji sa Skijaškim savezom BiH, te o svom trošku odveo 15 djece iz "Kinder sela" na Zimske olimpijske igre u gradu Sestrijere u Italiji.

Po slovenskom skijašu dato je ime planinarskom domu podno zapadnog grebena koji vodi ka vrhu Trebevića, iznad Sarajeva.

Planinarski dom na Trebeviću izgradio je Slovenac Primož Juvan, koji godinama živi u Sarajevu.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Franku će biti uručena Povelja Grada Sarajeva.