Kina održava vojnu vježbu tijekom posjeta američkog izaslanika Tajvanu

Kineski ratni brod, fotoarhiv

Kina je izvijestila da izvodi vojne vježbe u blizini Tajvanskog tjesnaca kako bi "zaštitila svoj suverenitet" čak i u trenutcima kada je najviši američki dužnisnik u posjetu Tajvanu.

Ova kineska najava dolazi usred rastućih tenzija između Pekinga i Washingtona, i dok SAD nastoji ojačati svoju podršku otoku.

Kina samoupravni Tajvan smatra odvojenom provincijom.

Keith Krach je najviši dužnosnik američkog State Departmenta koji je posjetio otok u posljednjih nekoliko desetljeća.

Pročitajte i ovo: Kina optužila SAD zbog najavljene posete Tajvanu

U petak je glasnogovornik kineskog Ministarstva obrane Ren Guoqiang optužio SAD i Tajvan za "pojačavanje tajnog dogovora, često izaziva poremećaj", iako se nije osvrnuo na posjet.

Rekao je novinarima da je "želja za korištenjem Tajvana za kontrolu Kine" ili pokušaj "da se osloni na strance".

"Oni koji se igraju vatrom izgorjet će", rekao je.

Ren nije iznio detalje o vojnoj vježbi, koja uključuje istočno zapovjedništvo Narodnooslobodilačke vojske, ali ju je opisao kao "legitimnu i neophodnu kako bi kopno zaštitilo svoj suverenitet i integritet".

Pročitajte i ovo: Kina kritikovala sankcije SAD zbog spora u Južnom kineskom moru

Washington je naveo da je Krach, koji je američki podtajnik za ekonomske poslove, posjetio Tajvan kako bi u subotu, 19. rujna, prisustvovao parastosu pokojnom predsjedniku Leeu Teng-huiu.

Kasnije u petak, 18. rujna, zakazan je sastanak s tajvanskom predsjednicom Tsai Ing-wenom na večeri u njenoj službenoj rezidenciji. Međutim, na njegovom dnevnom redu nema susreta s novinarima.

Pročitajte i ovo: Sastanak visokih zvaničnika SAD i Tajvana u Njujorku

Posjet dolazi u vrijeme kada su američko-kineski odnosi pali na najnižu točku u posljednjih nekoliko godina.

Dvije nacije su u trgovinskom ratu od 2018. godine, sukobile su se zbog pandemije korona virusa i razmjenjujući optužbe za špijunažu rastućim uhićenjima osumnjičenih kineskih špijuna u SAD-u posljednjih mjeseci.