Dostupni linkovi

Sastanak visokih zvaničnika SAD i Tajvana u Njujorku


Logo Ujedinjenih nacija u Njujorku
Logo Ujedinjenih nacija u Njujorku

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država pri Ujedinjenim nacijama Keli Kraft sastala se sa najvišim tajvanskim zvaničnikom u Njujorku, a sastanak koji je nazvala "istorijskim" ocenila je kao još jedan korak kampanje predsednika Donalda Trampa za jačanje odnosa sa ostrvom, javlja agencija Asošijejted pres (AP).

Kraft je rekla da se sastala sa šefom tajpejske kancelarije za ekonomiju i kulturu u Njujorku, Džejmsom Lijom.

Sastanak je održan nekoliko nedelja uoči američkih predsedničkih izbora 3. novembra i dan pre posete američkog državnog podsekretara Kita Krača Tajvanu.

AP ocenjuje da će ovo produbiti već postojeće tenzije između Vašingtona i Pekinga.

Tajvan je bio član Ujedinjenih nacija do 1971. godine, ali je zbog zaokreta SAD prema Pekingu sa čuvenom posetom tadašnjeg predsednika Ričarda Niksona Pekingu, Narodna Republika Kina zauzela to mesto u svetskoj organizaciji.

Sekretar za zdravstvo SAD Aleks Azar posetio je Tajvan prošlog meseca, u prvoj poseti jednog američkog ministra Tajvanu od 1979, otkako su formalno prekinuti diplomatski odnosi Vašingtona i Tajpeja, podseća AP.

Tajvan je jedna od ključnih tački neslaganja u sve turbulentnijim odnosima dve najveće svetske ekonomije, koje se spore oko trgovine, tehnologije, teritorijalnih pretenzija u Južnom Kineskom moru, Tibeta, tretmana Ujgura i drugim muslimanskih manjina u Kini i načina na koji je Peking reagovao na izbijanje korona virusa.

XS
SM
MD
LG