OSCE predlaže Lukašenku posredovanje

Štrajk radnika MAZ-a, tvornice automobila u Minsku, 17. kolovoza

Predsjedništvo Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OSCE) predložilo je posredovanje vladi Bjelorusije da bi se uspostavio "otvoren i konstruktivan dijalog", navodi se u priopćenju.

"Zvanična ponuda posjeta aktualnog predsjedatelja OSCE-a premijera Albanije Edija Rame podnesena je vladi da se susretnu s njim i predstavnicima oporbe", navela je 17. kolovoza na svom internetskoj stranici organizacija čije sjedište je u Beču.

U priopćenju je izražena zabrinutost oko održanih predsjedničkih izbora i situacije nakon njih.

"Ponavljamo zabrinutost oko odvijanja predsjedničkih izbora 9. kolovoza 2020. koje nije promatrao OSCE, kao i oko nesrazmjerne uporabe sile prema mirnim prosvjednicima, općeg pritvaranja i navoda o torturi sigurnosnih snaga", navodi se u priopćenju

Najmanje 5.000 ljudi prosvjedovalo je i 17. kolovoza u glavnom gradu Minska tražeći odlazak šefa države Aleksandra Lukašenka, reizabranog na šesti mandat.

Lukašenko je prema izbornom povjerenstvu osvojio 80 posto glasova na izborima 9. kolovoza koje osporava oporba.

Pročitajte i ovo: Lukašenko izviždan na demonstracijama, Tihanovskaja 'spremna postati liderica nacije'

Od izbora se u Bjelorusiji svakodnevno održavaju prosvjedi. Prosvjednici optužuju Lukašenka da je lažirao predsjedničke izbore i traže njegovu ostavku nakon 26 godina na vlasti.

Oporba traži da se vlast prenese oporbenoj kandidatkinji Svetlani Tihanovskoj, koja se sklonila u Litvu. Ona je 17. kolovoza izjavila da je spremna preuzeti svoje odgovornosti.

Pročitajte i ovo: Protesti remete Lukašenkovu geopolitičku igru s Rusijom, Kinom i Zapadom

Njemačka je ocijenila 17. kolovoza da OSCE treba odigrati važnu ulogu i poslati misiju za posredovanje da bi provjerila rezultate izbora.

Velika Britanija također je zatražila preko svog šefa diplomacije neovisnu i žurnu istragu OSCE-a.

Promatrači OSCE-a nisu bili prisutni na dan izbora u Bjelorusiji, prvi put od 2001. zato što nisu bili pozvani na vrijeme.

Albanija je aktualna predsjedateljica OSCE-a, organizacije koja okuplja 57 država.