Analitičari: "Ugroženost" države posljednja linija odbrane Đukanovića i DPS

Milo Đukanović

Iako je Crna Gora obnovila državnost prije punih osam godina vladajuća Demokratska partija socijalista se u susret lokalnim izborima u Podgorici trudi da naglasak vrati na predreferendumsko pitanje – ko je za, a ko protiv države.

Koji su razlozi takve kampanje i da li ona i dalje prolazi u Crnoj Gori?

Premijer Milo Đukanović je na nedavno održanoj tribini u susret lokalnim izborima u Podgorici kazao da su oni presudni za očuvanje Crne Gore, jer bi pobjeda opozicije u glavnom gradu mogla izazvati destabilizaciju države. Đukanović se ovog puta pored opozicije osvrnuo i na Socijaldemokratsku partiju, partnera na državnom nivou, koga je optužio za “politički nemoral” naovodeći kako Demokratski front namjerava da listi okupljenoj oko SDPa u glavnom gradu, gdje ja ta partije u opoziciji, nakon izbora pokloni glasove i “korumpira” je da izazove nestabilnost državne vlasti.

Univerzitetski profesor i bivši lider SDP-a Ilija Vujošević u izjavi za RSE kaže da se ponavlja stara matrica

“Uz izbore u izbore ništa novo. U pitanju je populistička strategija koja uvijek poteže ugroženost države i nacije. Sjetimo se da je uostalom Đukanović i došao na vlast na talasu takve zapaljive strategije i nastoji da na njoj što je duže moguće i očuva vlast . Inače, niko nije dostojan da državu i njenu sudbinu doživljava kao štit radi diskreditacije političkih protivnika ako za to nema čvrste dokaze da prozvani zaista radi protiv države.Ako je tako i ako ima dokaze zašto onda državu ne štiti legalnim državnim institutima? Još jedno pitanje za gospodina Đukanovića je zašto u proteklih 25, a naročito u proteklih osam godina od referenduma nije konsolidovao državu tako da njen opstanak ne može ugroziti njegov odlazak sa vlasti i dolazak bilo koje druge partije?”

Predstavnici opozicije su u Đukanovićevom nastupu prepoznali strah od gubitka dok ga je lider manjeg koalicionog partnera na državnom nivou Ranko Krivokapić podsjetio da je prije koji mjesec srpske partije u Crnoj Gori usred Beograda pozivao da uđu u Vladu, a da mu to sada ne smeta da iste te partije optuži da planiraju rušenje države.

Opoziciono pozicioniranje

Stevo Muk, direktor Instituta Alternativa smatra da Đukanović vjeruje da ovom vrstom retorike može vratiti konkurente na staru temu na kojoj se najbolje snalazi:

“Meni se čini da je uzrok svemu tome ipak činjenica da DPS, prije svega u Podgorici nikada lošije nije stajala u odnosu na ostatak političke scene i čini mi se da je DPS-u ovdje, naročito u Podgorici poslije svih ovih godina ostalo prilično malo argumenata i da se jednostavno pokušava vratiti ovakvom retorikom u neko predreferendumsko i referendumsko vrijeme, pokušavajući sebe i DPS da predstavi kao zaštitnika države i crnogorskog identiteta sa jedne strane a opoziciju, prije svih Demokratski front kao nekoga od koga bi građani u najmanju ruku trebalo da se plaše, prije svega oni građani koji su pripadali onom što nazivamo referendumskom većinom.”

Ima i onih koji vjeruju da se na ovakvu opozicionu kampanju nepogrešivo naslanjaju pojedini opozicioni subjekti.

U tom je kontekstu tumačena najava da će rukovodstvo Socijalističke narodne partije, nakon Đukanovićeve posjete Vašingtonu, gdje je lobirao za NATO integracije, i depeše ruskog MIP-a u kome su njegove izjave prilikom posjete SAD ocijenjene kao neprijateljske, otputovati u Moskvu kako bi se ogradili od Đukanovićevih izjava.

Stevo Muk kaže da ga taj potez nije nimalo začudio

“Vjerujem da istraživanja političkog javnog mnjenja upućuju na to. Tu se nije ništa spektakularno desilo jer je svako otišao na onu stranu koja mu je bliža.”

Ilija Vujošević međutim vjeruje da ovim potezom dio opozicije u namjeri da se dodovri biračima nije samo ponovio svoj stav u vezi NATO integracija već se konfrontirao i sa politikom Evropske unije koju je crnogorska Vlada pratila u vezi sa zbivanjama u Ukrajini

“Što se tiče najave SNP da će ići na noge Rusima meni ta najavljena misija liči na onaj nedavni odlazak srpskih nacionalista da priteknu u pomoć braći Rusima u balvan revoluciji u Ukrajini koja je u toku. Nesumnjivo da sve to Đukanoviću ide u korist i on neće propustiti da svaku takvu grešku i slabost opozicije iskoristi.”