Sastanak "zabrinutih" SAD i EU sa bh. liderima 9. oktobra

Carl Bildt

Evropski diplomati smatraju da postoji stvarna opasnost da se BiH "raspadne" te žele pomoći njenim liderima da nađu izlaz iz posljednje krize
Sjedinjene Američke Države i Evropska unije će 9. oktobra u Sarajevo organizovati sastanak sa bh. liderima na kojem će zajednički pokušati naći izlaz iz posljednje političke krize koja prijeti da još više uspori napredak prema NATO-u i Evropskoj uniji.

Sastankom će predsjedavati švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt i zamjenik američkog državnog sekretara Jim Steinberg.

"Sastanak će biti važna prilika za političke čelnike da pokažu svoju političku volju za prevladavanje zastoja i donošenje programa na temelju kojeg BiH može postići konkretni napredak glede reformi potrebnih za EU i NATO-a," navodi se u saopštenju švedskog predsjedništva Evropske unije.

Kriza u BiH je diplomate u Briselu uhvatila nespremne jer BiH uopšte nije bilo na dnevnom redu sastanka amabasadora EU, izvještava dopisnik RSE Ahto Lobjakas.

Neki od njih su nezvanično rekli da postoji stvarna zabrinutost da se BiH može raspasti i do poslijepodneva su podržali prijedlog Švedske o sastanku u Sarajevu.

"Ja ču lično ići tamo idućeg petka. Susrešćemo se sa vođama bh. političkih stranaka. Brine nas činjenica da u trenutku dok ubrzavamo evropsku integraciju regiona, postoji mogućnost da BiH zaostane. To nije dobro," rekao je Bildt za RSE u Briselu.

"Vidjećemo da li im možemo pomoći da prevaziđu neke od teškoća koje blokiraju napredak BiH prema Evropi," dodao je Bildt.

Bildt je na svom blogu nakon sastanka EU ambasadora rekao da će EU i SAD pokušati "inicirati proces kojim će pokušati osloboditi BiH od njenih ograničenja" i dodao da iskustvo govori da ovo može biti vrlo težak posao.

Američki amabasador u BiH, Charles English, je rekao za RSE nakon sastanka sa premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom da će bh. liderima biti ponuđen "prijedlog sveobuhvatnog pristupa za rješavanje mnogih tekućih problema".

Bildt je rekao da će sudbina Ureda visokog predstavika (OHR) biti jedna od stvari koje će se naći "na stolu".

On je rekao da Evropska unija podržava zatvaranje OHR-a kada se za to stvore uslovi.

"EU je zajednica suverenih demokratija, ne protektorata. U tom smislu, prisustvo OHR-a naravno blokira proces priključenja i EU i NATO-u," napisao je Bildt i dodao da sudbina OHR-a zavisi od bh. lidera.

"Na kraju, to je njihova zemlja i oni moraju odlučiti o njenoj sudbini," rekao je Bildt.