Napadači na novinara Softića još nisu otkriveni

Tufik Softić u bolnici nakon napada 2007. godine.

Kada je riječ o bezbjednosti, godinu koja ističe, na žalost, nijesu obilježila rasvjetljavanja napada na novinare u Crnoj Gori. Istraga je u toku, konstatuju nadležni i to je jedino što se može saznati i u slučaju nekadašnjih novinara lista "Republika" i bivšeg urednika Radio Berana Tufika Softića.
Nepoznati napadači su prije više od godinu dana napali u Beranama novinara Tufika Softića. Pokušali su da ga ubiju i načinilu su mu teške tjelesne povrede. Nikakvih bližih saznanja o počiniocima još uvijek nema. Po svemu sudeći nema nikakvih pomaka u istrazi. Odgovor na to pitanje potražile su i nevladine organizacije i za sada jedino mogu konstatovati zastoj, kaže aktivistkinja civinog sektora Tea Gorjanc Prelević:

"Mi smo od vrhovnog državnog tužioca na osnovu Zakona o pravu pristupa informacijama tražili informaciju o napretku u istrazi napada na Tufika Softića i još uvijek nijesmo dobili nove informacije, ali smo od samog gospodina Softića obaviješteni o tome da još uvijek nije utvrđen idnetitet osumnjičenog jednog lica i još uvijek nemamo ništa konkretno. To je suština. Ja ću da nastavim da tražim i sada ću ponovo da tražim i tako dalje."

Softić je prošao srećno, preživio je. Ostao je u besvjesnom stanju sa potresom mozga i prelomima ruke i ušne školjke. U lokvi krvi sa njim je ostala i poruka kriminalaca, ne jedina iste vrste upućivana minulih godina u Crnoj Gori:

"Upravo je pitanje kako može biti stanje u crnogorskim medijima poslije ovakvih slučajeva. Ja mislim da su ovakvi slučajevi i nerješavanje ovakvih slučajeva u direktnoj negativnoj koleraciji sa slobodom medija. Mislim da se poslije svakog ovakvog slučaja na mala vrata uvodi autocenzura u medije i to je pitanje zapravo kakav je status novinara u ovom društvu."

Upravo zbog toga Tea Gorjanc Prelević je sigurna da se isto pitanje mora ponavljati sve do nalaženja odgovora. To je uslov demokratizacije u Crnoj Gori, kaže ona:

"Akcija za ljudska prava će nastaviti da traži informacije od nadležnih državnih organa, prvenstveno tužilaštva, o napretku istrage u slučaju prebijanja novinara Tufika Softića, Mladena Stojovića iz Bara, a tako i ostalih slučaja napada i ubistva novinara zato što smatramo da ti ljudi nijesu napadnuti slučajno, već da su napadnuti zbog onoga što su istraživali i onog o čemu su pisali i smatramo da vladavina prava i jedno društvo koje ima za cilj da uspostavi vladavinu prava i da se bori protiv nekulture i nekažnjivosti to mora praktično, efikasno, nepristrasno i djelotvorno da radi."

Tufik Softić, inače magistar sociologije, u času napada na njega bio je glavni urednik lokalnog radija. I sada je novinar u toj kući gdje nemaju sluha da mu pomognu kako bi nadoknadio makar dvanaest procenata trajnog radnog invaliditeta. Možda je gore od porodice Softić prošla jedino medijska slika Crne Gore.