Turizam je globalna priča

Rijeka Morača

Kancelarija za razvoj Ujedinjenih Nacija za razvoj u Crnoj Gori organizovala je proteklog vikenda avanturističku turu na sjeveru za predstavnike domaćih i stranih medija. Kako je bilo u Mojkovcu?

Podgorička Kancelarija programa Ujedinjenih Nacija za razvoj u saradnji sa turističkom organizacijom i lokalnom upravom Mojkovca prezentovala je za desetak medija iz Crne Gore i još toliko iz regiona i svijeta dio turističkih potencijala mojkovačkog kraja, prije svega planinu Bjelasicu i rijeku Taru, ukazavši pri tom i na manjkavosti od kojih je glavno Jalovište Rudnika olova i cinka u centru grada.

"Do kraja 2010. upravo uz podršku UNDP-a, a i drugih stranih partnera, prije svih Vlade Češke, otrovno Jalovište će biti sanirano", kazao je novinarima Žarko Živković, direktor Direkcije za javne nabavke:

"Prva faza predstavlja pripremu za konačnu sanaciju Jalovišta, jer problema deponovanog materijala postoji dodatni problem što je jedan broj kanalizacionih odvoda direktno ispušten u Jalovište", kaže Živković.

Prezentirajući realizovane i planirane projekte direktor prije manje od godinu dana oformirane Turističke organizacije Mojkovca Dejan Medojević imao se čime pohvaliti novinarima od kajakaštva preko planinarenje, pa do mogućnosti za brojne ekstremne sportove, sve se to realizuje ili će se realizovati u njegovom gradu. Ipak, pitali smo ga kako na engleski jezik prevodi riječ «jalovište»?

«To ćete pitati prevodioca. Zato je i cilj ovog projekta da saniramo jalovište. Eliminisaćemo glavnu prepreku za razvoj turizma u Mojkovcu. Cilj tog boravka je da se novinari, odnosno šira javnost upozna sa potencijalima koje pruža opština Mojkovac."

Mladen Iličković, autor emisije "Eko zona" na prvom hrvatskom tv kanalu kaže da je turizam jedna globalna priča i da su i pored državnog razdvajanja Hrvatska i Crna Gora u turističkom smislu danas bliže nego ranije.

«Vidi se i na prezentaciji tamo, kada upišeš Tara u pretraživač ispadne ti Croatien & Monternegro. Turisti koji dođu u Dubrovnik nakon tjedan dana i žele nešto drugo vidjeti. Treba se povezivati. Turizam je postao globalna stvar"», kaže Iličković.

Kao u ostalom i problem otpada koji je povremeno parao poglede u obliku kesa pokraj Tare i plastičkih boca na proplancima: "Ima i Hrvatska crne točke koje je riješila, ali mislim da samo treba pozitivno gledati i preslikavati nekakve pozitivne obrasce. Evo, vozimo se autobusom i kažem kolegici "Pogle' ove plastične boce". Za pola godine su nestale u Hrvatskoj. Znaš kako? Država se mora sukobiti sa proizvođačima koji pune te boce", kaže Iličković.

Dok je vjetar u kanjonu Tare mrsio najduže gradonačelničke brkove na Balkanu, a vjerovatno i znatno šire koji, prema slobodnoj novinarskoj procjeni, prelaze dužinu od pola metra, predsjednik opštine Mojkovac nije zaboravio da kaže: "Da se zahvalim UNDP-ju koji je organizovao novinare da dođu u Mojkovac. Pošto mi radimo Prostorni plan nama je ideja da u Prostornom planu bude orijentacija na razvoj turizma i poljoprivrede. Zamislite, svako imanje praktično ima izvor. To je neshvatljivo mnogima u svijetu".

Gradonačelnika Mitrovića pitali smo i da li zna anegdotu: "Jao, kako je lijepo ovo Biogradskoj jezero", govorili su kada su prolazili pored mojkovačkog Jalovišta turisti iz Srbije? «Znam, tu su se i neki Rusi nedavno kupali», kaže Mitrović.

Vikend u Mojkovcu kanadski novinari su iskoristili da se okupaju u ekstremno hladnoj Tari. Ostali su mogli birati rafting, biciklizam ili planinarenje. Izbor vašeg reportera bila je vožnja džipom kako bi se najlagodnije napravio intervju sa jednim od najiskusnijih mojkovačkih planinara Bobom Fuštićem:

"Kažem im sve najljepše o planinama, o vrhovima, o jezerima. Bjelasica je jedna od najljepših planina koje sam ja kao planinar prešao pješke. Krase je pet jezera koje ima kako ih mi nazivamo Gorske oči".

On, međutim, ne može da odgovori kada će se to, konačno, odraziti da bogatije narod živi od turizma? «To, bogomi, ne bih mogao ja da vam kažem. Nadam se da će našto od ove mlađe generacije se tu zaposliti i tako to», kaže Fuštić.