Politički puls Bošnjaka u Crnoj Gori

Filip Vujanović

Kako će se Bošnjaci muslimani koji čine gotovo 15% crnogorske populacije opredjeljivati na predsjedničkim izborima? Opozicioni kandidat u eventualnom drugom krugu predsjedničkih izbora mogao bi dobiti naklonost Bošnjačke stranke.

Bošnjaci muslimani, kao značajna nacionalna zajednica koja čini oko 15% crnogorskog stanovništva, neosporno su jedan od važnih političkih faktora, pa i u slučaju izjašnjavanja za predsjednika države. Dosadašnje skoro decenijsko iskustvo pokazalo je njihovu veliku odanost vladajućoj crnogorskoj grupaciji, tek oko desetak odsto njihovih glasova odnosile su i ostale građanske partije, a toliko i njihova najjača nacionalna partija koja se sada naziva Bošnjačka stranka. Posljednjih dana bilo je dosta špekulacija o stavu te stranke prema predsjedničkim izborima, pa i o raskolu unutar nje istim povodom. Lider Bošnjačke stranke Rafet Husović:

"Što se tiče priče o raskolu u Bošnjačkoj stranci mogu da kažem da su to same špekulacije. Bošnjačka stranka nije do sada zauzela konačan stav po pitanju predsjedničkih izbora, to pitanje biće na dnevnom redu u drugoj polovini marta gdje bi Glavni odbor Bošnjačke stranke trebalo da donese odluku da li će podržati nekog od predsjedničkih kanidata. Mislim da bi za naše birače najprihvatljivije bilo da stranka prepusti njima da oni sami odluče, a dilema je uvijek prisutna da li predstavnika iz aktuelne vlasti ili nekog iz opozicije. Opozicija je i ovaj put propustila šansu da se okupi oko jednog kandidata i da eventualno pobijedi na predstojećećim predsjedničkim izborima. Mi ćemo pratiti kampanje i onda odlučiti hoće li neko zavrijediti našu pažnju i siguran sam da ako se manjinski narodi odluče da uzmu učešće na predsjedničkim izborima i ako odluče da podrže istog kandidata sigurno je da su šanse tog kandidata najveće", kaže Husović.

Indirektno bi se iz toga moglo zaključiti, što Husović nije demantovao ali ni otvrdio, da bi opozicioni kandidat u eventualnom drugom krugu predsjedničkih izbora mogao dobiti naklonost Bošnjačke stranke.

«Ako bi se desio drugi krug sigurno bi opozicija mogla da se okupi oko jednog kandidata i da eventualno taj pobijedi», kaže Husović.

Među nekoliko manjih partija bošnjaka koje nijesu ujedinjene u Bošnjačku stranku i jedna od najaktivnijih je i Demokratska zajednica Muslimana bošnjaka čiji predsjednik Rifat Vesković kaže da će oni podržati Filipa Vujanovića:

"Mi smo bili možda u dilemi do izbora novog predsjednika Vlade. Sada je stvar jasnija. Mi smo na prethodnim izborima podržali predsjednika Vujanovića tako da nema razloga da i to sada ne uradimo, uz nekakva pojašnjenja koja gospodin Vujanović treba da da kada su u pitanju manjinska prava".

Takav stav, smatra Vesković, ne remeti opozicioni status njegove partije. «U svijetu svuda, a posebno u okruženju, praksa je da manjinske partije uglavnom podržavaju, uz određene uslove, uz određene dogovore, većinsku partijju, što je slučaj i u Hrvatskoj. Mi tražimo partnera koji zaista može da nam ispuni neka obećanja jer kako možemo očekivati od opozicionih partija da ispune naše zahtjeva?

Vesković ne vidi kao realnu varijantu da opozicioni kandidat pobijedi na predsjedničkim izborima, niti je smatra korisnom za svoj narod. «To je priča o parlamentarnim izborima o kojima možemo da razmišljamo, a ovo su ipak predsjednički izbori", kaže Vesković.

Nevladina organizacija "Forum Bonjaka muslimana" koja okuplja značajne intelektualce te nacionalne grupacije u nekoliko ključnih političkih pitanja u Crnoj Gori aktivno je učestvovala i eksplicitno iznosila svoje stavove. Ovaj put za tim nema potrebe, kaže predsjednik Savjeta "Foruma" Husein Tuzović:

"Druga je stvar kao što je to bilo za referendum, za ustavno ustrojstvo, za zakonsku regulativu gdje mi direktno istupamo u našem interesu, a u predsjedničkoj kampanji svako neka radi prema svom nahođenju", kaže Tuzović.

Predsjednički izbori jesu bitni, ali ne taj način da bi se o njima eksplicitno izjašnjavali intelektualci okupljeni u Forumu Bošnjaka – Muslimana. «Predsjednik Crne Gore treba da bude predsjednik svih građana Crne Gore i ovoga puta mi nemamo potrebu da Bošnjake upućujemo na to kako da odluče. Svako za sebe - to je sve što možemo kazati», zaključuje Tuzović.