Dostupni linkovi

NATO o Milanovićevoj odluci: Paket pomoći Ukrajini dogovoren u julu


Predsjednik Srbije Zoran Milanović odbio je dati saglasnost da hrvatski vojnici učestvuju u misiji podrške Ukrajini
Predsjednik Srbije Zoran Milanović odbio je dati saglasnost da hrvatski vojnici učestvuju u misiji podrške Ukrajini

Lideri država članica alijanse dogovorili su paket za Ukrajinu na samitu koji je u julu ove godine održan u Vašingtonu, rečeno je Radiju Slobodna Evropa (RSE) u NATO-u, u prvoj reakciji iz Brisela, dan nakon što je predsednik Hrvatske odbio da odobri predlog Vlade te države o učešću pripadnika hrvatske vojske u misiji podrške Ukrajini.

Hrvatsku je na samitu u Vašingtonu predstavljao upravo predsednik zemlje Zoran Milanović koji je takođe dao svoju saglasnost za ovaj paket za Ukrajinu.

On je ovo odbijanje obrazložio da želi da spreči "širenje rata prema hrvatskim granicama i osigura mir i sigurnost svim hrvatskim građanima".

U odgovoru na upit RSE iz NATO se navodi da ne žele da komentarišu Milanovićevu odluku, navodeći da se za bilo kakva pitanja o doprinosu Hrvatske ovim naporima obratimo hrvatskim vlastima.

Zvaničnici alijanse su podsetili da je i novoimenovani generalni sekretar NATO Mark Rute, već prvog dana na tok funkciji potvrdio da podrška Ukrajini dok se bori protiv ruske agresije ostaje ključni prioritet za alijansu.

Inače, kako je rečeno RSE, dogovoreni paket za Ukrajinu, uključuje novu komandu NATO-a za podršku obezbeđivanju opreme i obuke, dugoročno finansijsko obećanje i nepovratan put ka članstvu.

"NATO komanda se nalazi u Nemačkoj i ima logistička čvorišta na drugim lokacijama unutar savezničke teritorije (države članice NATO)", navodi se u odgovoru iz sedišta alijanse.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je odluku predsednika Zorana Milanovića da ne da saglasnost za učešće hrvatskih vojnika u NATO-voj aktivnosti podrške za Ukrajinu nazvao "manipulacijom".

Prema Plenkoviću ova odluka "minira međunarodnu poziciju Hrvatske".

Hrvatski premijer je odbacio tvrdnju da se time štiti Hrvatska od uvlačenja u sukob s Rusijom, kazavši da je Milanović time samo spasio pet časnika da ne odu u Wiesbaden.

Šef hrvatske vlade je potvrdio da nijedan hrvatski vojnik neće otići u Ukrajinu.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG