Dostupni linkovi

Raspisana potjernica za Zoranom Galićem, odbjeglim zamjenikom direktora SIPA-e


Zoran Galic, zamjenik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA.
Zoran Galic, zamjenik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA.

Sud Bosne i Hercegovine je 8. augusta donio naredbu za raspisivanje "centralne i međunarodne potjernice" za Zoranom Galićem, zamjenikom direktora Državne gencije za istrage i zaštitu - SIPA, potvrdio je Sud BiH za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Naredba je donesena na prijedlog Tužilaštva BiH, koje sumnjiči Galića za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja i primanje dara te krijumčarenje akciznih roba, u koje spadaju duhan, alkohol i gorivo.

Osumnjičeni Galić je 8. jula ilegalno prešao granicu BiH i bijegom u Hrvatsku izbjegao hapšenje, navelo je Tužilaštvo BiH 9. jula.

Tužilaštvo BiH ga sumnjiči da je zlouptrijebio položaj direktora Granične policije Bosne i Hercegovine, a tu dužnost je Galić obavljao od 2014. do 2023. godine.

Galića su trebali uhapsiti upravo službenici SIPA-a, državne policijske agencije u kojoj je za zamjenika direktora imenovan u martu 2023. godine.

Tužilaštvo BiH je početkom jula saopštilo da sumnja da je neko Galiću dojavio da će biti uhapšen u predmetu "korupcije visokog nivoa", u kojem podršku pruža i evropska policijska agencija - EUROPOL.

Nakon bijega u Hrvatsku, Galić je najprije od SIPA-e zatražio bolovanje, a zatim je putem svog advokata podnio i zahtjev da prije isteka mandata bude razriješen dužnosti zamjenika direktora ove agencije, navodeći da je ispunio uslove za penzionisanje.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine planiralo je razmatrati Galićev status na vanrednoj sjednici 6. avgusta, ali je tačka skinuta sa dnevnog reda jer nije bilo kvoruma za odlučivanje o tome treba li Galić biti smijenjen zbog kršenja pravila službe, ili razriješen dužnosti na vlastiti zahtjev, zbog odlaska u penziju.

XS
SM
MD
LG