Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH traži raspisivanje potjernice za zamjenikom direktora državne policije


Zoran Galic, head of SIPA, Border police, Bosnia and Herzegovina
Zoran Galic, head of SIPA, Border police, Bosnia and Herzegovina

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je od državnog suda da raspiše potjernicu za Zoranom Galićem, zamjenikom direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH - SIPA, potvrdio je 6. augusta Sud BiH za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Osumnjičeni Galić je bijegom u Hrvatsku izbjegao hapšenje, navelo je ranije Tužilaštvo BiH, koje sumnjiči Galića za zloupotrebu položaja i primanje dara.

"Galić je 8. jula ilegalno prešao granicu BiH te pobjegao u Hrvatsku, nakon što je saznao da će biti uhapšen", saopštilo je Tužilaštvo BiH 9. jula.

Tužilaštvo BiH ga sumnjiči da je zlouptrijebio položaj direktora Granične policije Bosne i Hercegovine, a tu dužnost je Galić obavljao od 2014. do 2023. godine.

Galića su trebali uhapsiti upravo službenici SIPA, državne policijske agencije u kojoj je za zamjenika direktora imenovan u martu 2023. godine.

Tužilaštvo BiH je početkom jula saopštilo da sumnja da je neko Galiću dojavio da će biti uhapšen u predmetu "korupcije visokog nivoa", u kojem podršku pruža i evropska policijska agencija - EUROPOL.

Nakon bijega u Hrvatsku, Galić je najprije od SIPA zatražio bolovanje, a zatim je putem svog advokata podnio i zahtjev da prije isteka mandata bude razriješen dužnosti zamjenika direktora ove egencije, navodeći da je ispunio uslove za penzionisanje.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine (BiH) planiralo je razmatrati Galićev status na vanrednoj sjednici 31. jula, ali je tačka skinuta sa dnevnog reda.

Na vanrednoj sjednici, planirajoj za 6. august, također nije bilo konsenzusa u Vijeću ministara BiH o tome treba li Galić biti smijenjen zbog kršenja pravila službe, ili razriješen dužnosti na vlastiti zahtjev, zbog odlaska u penziju.

XS
SM
MD
LG