Dostupni linkovi

Bajden će razgovarati sa Zelenskim nakon što nije podržao ulazak Ukrajine u NATO


Biden i Zelenski u Bijeloj kući, Vašington, 21. septembar 2023.
Biden i Zelenski u Bijeloj kući, Vašington, 21. septembar 2023.

Predsjednik SAD-a Džo Bajden (Joe Biden) sastaće se sa svojim ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim, tokom boravka u Francuskoj ove sedmice, kako bi pronašli način za dalju podršku Kijevu u borbi protiv Rusije, ali ne i sa pozivnicom u NATO koju Ukrajina traži.

Bijela kuća je saopštila da će se dvojica čelnika sastati tokom obilježavanja savezničkog iskrcavanja u Normandiji prije 80 godina, piše RSE na engleskom jeziku.

Bajden je stigao u Francusku 5. juna na događaj.

Sastanak će biti prvi između dvojice čelnika otkako je američki Kongres 20. aprila odobrio paket vojne pomoći Ukrajini od 61 milijarde dolara.

Susret Bajdena i Zelenskog dolazi nedugo nakon što je predsjednik SAD-a u intervjuu za magazin Tajm (Time) rekao da ne podržava članstvo Ukrajine u NATO-u.

Bajdenov stav inače je u suprotnosti sa stavom šefa Alijanse Jensa Stoltenberga, što će vjerojatno izazvati pitanja kod Zelenskog.

"Dok je u Normandiji, imaće priliku da se sretne sa predsjednikom Zelenskim i da sa njim razgovara o stanju u Ukrajini i o tome kako možemo da nastavimo i da produbljujemo našu podršku toj državi", kazao je savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan (Jake Sullivan).

Kako je najavio, Bajden će takođe imati priliku da nekoliko dana kasnije vidi Zelenskog na samitu G7 u Italiji.

U opsežnom intervjuu za Tajm od 4. juna, Bajden je istakao da je mir "osigurati da Rusija nikada ne okupira Ukrajinu".

Ipak, kako je dodao, "to ne znači da su oni dio NATO-a."

"To znači da imamo odnos s njima kao i sa drugim zemljama kojima isporučujemo oružje kako bi se mogle braniti u budućnosti. Ali nisam spreman da podržim NATO-izaciju Ukrajine", rekao je Bajden.

Sastanak se održava dok se ukrajinske snage suočavaju sa teškom situacijom na bojnom polju.

Rusija je pojačala gotovo svakodnevne napade na civilne ciljeve u sjeveroistočnoj regiji Harkiva, gdje Moskva pokušava da ponovo uspostavi mostobran, te u istočnoj regiji Donjecka, gdje se nastavljaju intenzivne borbe.

Zelenski će se 7. juna u Parizu sastati i s francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom, objavila je Jelisejska palata.

U međuvremenu, italijanska premijerka Đorđa Meloni rekla je da će Zelenski učestvovati na samitu G7 najrazvijenijih zemalja koji će se održati 13. i 15. juna u toj državi.

Težnje Kijeva da se pridruži NATO-u povećale su se otkako je Moskva pokrenula invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

Ukrajina se još 1994. pridružila NATO-ovom planu Partnerstvo za mir, a u septembru 2022. je podnijela zahtjev za članstvo u Alijansi, nakon što je Rusija objavila da je anektirala dio jugoistoka Ukrajine.

XS
SM
MD
LG