Dostupni linkovi

Zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu majke čečenskih opozicionih blogera odbijen


Zarema Musajeva
Zarema Musajeva

Sud u ruskom regionu Sjevernog Kavkaza u Čečeniji odbio je zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu koji je podnijela Zarema Musajeva, zatvorena majka trojice samoizgnanih otvorenih čečenskih opozicionih aktivista.

Gradski sud u Šaliju presudio je 12. decembra da Musajeva ne može biti prijevremeno puštena na slobodu jer se tome protivila uprava popravne ustanove u kojoj se nalazi, tvrdeći da se Musajeva nije uspjela rehabilitovati.

Musajeva je majka Ibragima, Abubakara i Baisangura Jangulbajeva, koji su svi pobjegli iz zemlje navodeći uznemiravanje čečenskih vlasti zbog njihovih onlajn kritika čečenskog lidera koji podržava Kremlj Ramzana Kadirova.

Čečenska policija i službenici sigurnosti pritvorili su Musajevu u januaru 2022. godine u njenom stanu u ruskom gradu Nižnji Novgorod, oko 1.800 kilometara od Čečenije, i nasilno je vratili u Grozni.

U julu je sud u Čečeniji osudio Musajevu na pet i po godina zatvora zbog optužbi za prevaru i napad na policajca, što su Musajeva i njene pristalice negirale.

U septembru je Vrhovni sud Čečenije skratio zatvorsku kaznu Musajevi za šest mjeseci i rekao da Musajeva mora služiti kaznu u kolonijalnom naselju nalik domu umjesto u običnom zatvoru koji se nalazi u blizini industrijskog objekta u kojem osuđenici rade uz redovne zaposlene. Sud je obrazložio da njeno zdravstveno stanje, dijabetes, opravdava promjenu kazne.

Kadirov, drugi čečenski zvaničnici i član ruske Dume javno su obećali da će ubiti sve članove porodice Jangulbajev, nazivajući ih "teroristima".

Novinari, aktivisti za ljudska prava i drugi Rusi pozvali su vladu da kazni one koji su uputili prijetnje.

Abubakar Jangulbajev optužio je Kadirovljeve službenike za provođenje zakona i sigurnost za "svakodnevno bezakonje u Čečeniji" i kaže da je slučaj protiv njegove majke Kadirovljeva osveta za njegove aktivnosti.

Ibragim i Abubakar rekli su da su se suočili sa godinama pritiska čečenskih vlasti zbog kritike Kadirova i situacije sa pravima u Čečeniji.

Mnogi njihovi rođaci su na sličan način maltretirani u Čečeniji, pa čak i lišeni svojih domova otkako su Kadirov i njegovi ljudi obećali da će ubiti njih i njihovu porodicu.

Otac aktivista, Saidi Jangulbajev, penzionisani savezni sudija, i sestra pobjegli su iz Rusije u januaru 2022. godine, nakon prijetnji.

Ruske i međunarodne grupe za ljudska prava godinama optužuju Kadirova da nadgleda teška kršenja ljudskih prava, uključujući otmice, mučenje, vansudska ubistva i progon LGBT zajednice.

Kritičari Kremlja kažu da je Putin zatvorio oči pred zloupotrebama jer se oslanja na bivšeg komandanta pobunjenika da kontroliše separatistička osjećanja i nasilje u Čečeniji.

XS
SM
MD
LG