Dostupni linkovi

Zaštitnik građana u Srbiji pozvao na jaču institucionalnu podršku LGBTI+ osobama


Prajd marš u Beogradu, 9. septembar 2023.
Prajd marš u Beogradu, 9. septembar 2023.

Zaštitnik građana u Srbiji Zoran Pašalić ukazao je, uoči održavanja Nedelje ponosa, na potrebu jače institucionalne podrške LGBTI+ osobama, u cilju prevencije nasilja i ostalih oblika diskriminatornog ponašanja kome su i dalje izložene.

"Potrebno je da vodimo stalni dijalog kako bismo u punoj meri postali društvo u kome ljudi mogu da ostvare svoja prava bez straha da će biti izloženi uvredama, govoru mržnje ili fizičkom nasilju, a to zahteva angažman čitavog našeg društva, ne samo jedne institucije ili određene grupe", rekao je Pašalić.

On je zatražio od svih nadležnih da preuzmu odgovornost za unapređenje položaja i ostvarivanje prava LGBTI+ osoba.

Takođe, pozvao je pripadnike LGBTI+ zajednice da se u vezi sa svim problemima sa kojima se susreću obrate instituciji Zaštitnika građana.

Pašalić je dodao da je napredak u pogledu vidljivosti i razumevanja problema sa kojima se suočava LGBTI+ zajednica ostvaren, ali da je neophodno unaprediti pravni okvir usvajanjem zakona koji bi regulisali položaj i status istopolnih zajednica i pravne posledice prilagođavanja pola rodnom identitetu, čime bi se unapredio položaj trans osoba u društvu.

Istakao je i da su potrebne izmene i dopune Krivičnog zakonika koje bi uključivale seksualnu orijentaciju i rodni identitet u inkriminisane radnje izvršenja ovih krivičnih dela sa ciljem sprečavanja rasizma i netolerancije.

Nadležnima su upućene preporuke Zaštitnika građana u vezi sa ovim pitanjima, ali i dalje čekaju na sprovođenje.

Povodom obeležavanja Nedelje ponosa i Prajd šetnje, koja će se u Beogradu održati 7. septembra, na zgradi Zaštitnika građana razvijena je zastava duginih boja, kao i zastave trans i interseks pokreta.

Ovime je, kako je saopšteno, "osobama drugačije seksualne orijentacije, rodnog identiteta i polnih karakteristika na simboličan način pružena podrška i nadležnim organima ukazano na neophodnost rešavanja problema sa kojima LGBTI+ osobe svakodnevno suočavaju".

XS
SM
MD
LG