Dostupni linkovi

U centru Beograda napadnut momak sa LGBT zastavom


LGBT zastava, ilustrativna fotografija
LGBT zastava, ilustrativna fotografija

U centru Beograda se u četvrtak dogodio napad na mladića koji je nosio LGBT zastavu, objavio je portal N1.

Kako se navodi, napad se dogodio u Ulici kralja Milana u blizini mesta gde se nalazi Prajd info centar.

Na snimku koji je objavljen se vidi muškarac koji nosi LGBT zastavu i baca je u kantu za đubre, dok za njim hoda policajac i naređuje mu da se zaustavi. Muškarac se zaustavio tek nakon što je zastavu duginih boja bacio u korpu za otpatke.

Beograd Prajd je saopštio da je napadnuti mladić, kome je muškarac istrgao zastavu, aktivista ove organizacije.

"Zahtevamo hitnu reakciju policije i svih nadležnih organa kako bi napadač, koji je na našeg aktivistu nasrnuo i oteo mu zastavu, a potom ubacio zastavu u kantu, bio procesuiran i sankcionisan. Tražimo i da ovaj napad bude okarakterisan kao zločin iz mržnje", saopštio je Beograd Prajd.

U ovoj organizaciji podsećaju da je ovo samo jedan u nizu nasilnih incidenata protiv LGBTI+ zajednice u Srbiji, "na koje MUP ne reaguje, već nemo posmatra ili učestvuje u sistemskom nasilju koje se sprovodi".

"Neprihvatljivo je da se nasilnici u društvu osećaju slobodno i ohrabreno da vrše nasilje nad bilo kim, uključujući osobe drugačije seksualne orijentacije ili rodnog identiteta", kažu u Beograd Prajdu.

Napad se dogodio tokom trajanja manifestacije "Nedelja ponosa", koja je počela 2. septembra i čija kruna bi trebalo da bude Parada ponosa zakazana za 7. septembar.

"Ovaj incident i nereagovanje policije još jednom pokazuju koliko je važno nastaviti borbu za ispunjenje zahteva Beograd Prajda. Prvi korak ka tome je da se svi zajedno, u subotu 7. septembra od 16 časova, glasno usprotivimo nasilju i nasilnicima", kažu u Beograd Prajdu.

Ova organizacija podseća da se ranije u četvrtak dogodilo i "pravno nasilje institucija države", pošto je Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo krivičnu prijavu udruženja "Da se zna" koja je podneta u februaru zbog policijske brutalnosti nad pripadnikom LGBT+ zajednice Andrejem Obradovićem i njegovom cimerkom.

Štrajkom glađu protiv policijske torture prema LGBT+ u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00

Nevladina organizacija "Da se zna!" saopštila je da je tokom 2023. godine dokumentovala 85 slučajeva nasilja i diskriminacije prema pripadnicima LGBT+ zajednice.

Međunarodna organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW) upozorila je u izveštaju početkom 2024. godine da se LGBT+ osobe u Srbiji suočavaju sa netolerancijom, pretnjama i nasiljem.

XS
SM
MD
LG