Dostupni linkovi

Izraelske snage ubile lokalnog komandanta Hamasa na Zapadnoj obali


Palestinci krče ruševine nakon izraelskog napada u Tulkarmu, na okupiranoj Zapadnoj obali, 29.avgust 2024. Foto: Reuters
Palestinci krče ruševine nakon izraelskog napada u Tulkarmu, na okupiranoj Zapadnoj obali, 29.avgust 2024. Foto: Reuters

Trećeg dana velike operaciju na okupiranoj Zapadnoj obali izraelske snage ubile su lokalnog komandanta palestinskog pokreta Hamas, kojeg SAD i Evropska unija (EU) smatraju terorističkim.

Izraelska vojska navela je 30. avgusta da su snage granične policije ubile Wassema Hazema, šefa Hamasa u Dženinu, za kojeg kažu da je bio uključen u pucnjavu i bombardovanje na palestinskoj teritoriji, prenosi Reuters.

Druga dvojica naoružanih napadača Hamasa, koji su pokušali pobjeći iz automobila u kojem su sva trojica putovala, ubijena su dronom, navode izraelski zvaničnici i dodaju da je u vozilu pronađeno oružje, eksploziv i velike sume novca.

Hamas je potvrdio smrt sva tri muškarca, za koje je rekao da su bili pripadnici njegovog naoružanog krila brigade Al-Kasam.

U selu Zababdeh, nedaleko od Dženina, izgorjeli automobil izrešetan rupama od metaka stajao je uz zid gdje se vozilo zaustavilo nakon što ga je progonila jedinica izraelskih specijalnih snaga, rekli su mještani.

Incident se dogodio dok izraelske snage nastavljaju s operacijom velikih razmjera koja uključuje stotine vojnika i policije, pokrenutih u srijedu u Jeninu i Tulkarmu, još jednom nestabilnom gradu na sjeveru Zapadne obale, kao i u dolini Jordana.

Izraelski oklopni transporteri, potpomognuti helikopterima i dronovima, napreduju u petak u Dženinu i Tulkarmu, dok su oklopni buldožeri orali puteve kako bi uništili bombe pored puta koje su postavile militantne grupe.

Do eskalacije neprijateljstava na Zapadnoj obali dolazi dok borbe između izraelskih snaga i militanata Hamasa i dalje bjesne u pojasu Gaze, skoro 11 mjeseci od početka, a intenzivirali su se sukobi s pokretom Hezbolah, koji podržava Iran, u graničnom području Izraela i Libana.

Izrael presreo rakete Hezbollaha, bombardovao južni Liban
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:51 0:00


U prva dva dana operacije na Zapadnoj obali ubijeno je najmanje 17 Palestinaca, uključujući lokalnog komandanta snaga Islamskog džihada, koje podržava Iran u Tulkarmu.

Prema palestinskim podacima, od napada Hamasa na Izrael prošlog oktobra, koji je izazvao rat u Gazi, više od 660 Palestinaca - boraca i civila - ubijeno je na Zapadnoj obali, neki od strane izraelskih trupa, a neki od strane jevrejskih doseljenika.

Izrael tvrdi da Iran obezbjeđuje oružje i podršku militantnim frakcijama na Zapadnoj obali - pod izraelskom okupacijom od bliskoistočnog rata 1967. - i da je vojska kao rezultat toga pojačala tamo svoje operacije.

Britanska vlada je u petak saopštila da je duboko zabrinuta operacijom Izraela na Zapadnoj obali, dodajući da postoji hitna potreba za deeskalacijom.

"Prepoznajemo potrebu Izraela da se brani od sigurnosnih prijetnji, ali smo duboko zabrinuti metodama koje je Izrael koristio, te izvještajima o civilnim žrtvama i uništavanju civilne infrastrukture", navodi se u saopštenu Foreign Office-a, prenosi Reuters.

XS
SM
MD
LG