Dostupni linkovi

Izrael pokrenuo veliku vojnu operaciju na Zapadnoj obali


Izraelsko vojno vozilo u prethodnoj raciji u Tulkarimu, 22. avgust 2024.
Izraelsko vojno vozilo u prethodnoj raciji u Tulkarimu, 22. avgust 2024.

Najmanje 10 Palestinaca je ubijeno u izraelskim racijama i napadima u nekoliko gradova na sjeveru okupirane Zapadne obale, rekao je portparol Crvenog polumjeseca 28. avgusta.

Dva Palestinca su ubijena u gradu Dženin, 4 druga u obližnjem selu, i još 4 u izbjegličkom kampu u blizini grada Tubasa, rekao je Ahmed Jibril iz Crvenog polumjeseca. Dodao je da je još 15 ranjeno.

Izraelske snage sigurnosti objavile su 28. avgusta da izvode "protivterorističku operaciju za suzbijanje terora" u Jeninu i Tulkarmu na Zapadnoj obali.

BBC navodi kako je sve izgleda kao velika izraelska operacija, u kojoj su meta najmanje četiri palestinska grada- Dženin, Tulkarm, Nablus i Tubas.

Vjeruje se da je to prvi put od druge intifade - velike palestinske pobune od 2000. do 2005. - da je nekoliko palestinskih gradova istovremeno gađano na ovaj način.

Palestinski izvještaji govore da su glavni putevi prema Dženinu zatvoreni oružanim sukobima u gradskom izbjegličkom kampu.

Nasilje na Zapadnoj obali je poraslo uporedo s ratom u Gazi, s više od 640 Palestinaca koje su ubile izraelske trupe i doseljenici od 7. oktobra, navodi AFP.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz rekao je da izraelske odbrambene snage (IDF) "od sinoć djeluju punom snagom u izbjegličkim kampovima Jenin i Tulkarm kako bi demontirale iransko-islamske terorističke infrastrukture koje su tamo uspostavljene".

"Iran radi na uspostavljanju istočnog terorističkog fronta protiv Izraela u Judeji i Samariji, slijedeći model Gaze i Libana, finansiranjem i naoružavanjem terorista i krijumčarenjem naprednog oružja iz Jordana", objavio je na mreži X.

"Moramo se pozabaviti ovom prijetnjom s istom odlučnošću koja se koristi protiv terorističke infrastrukture u Gazi", rekao je on, dodajući da to uključuje "privremenu evakuaciju palestinskih stanovnika i sve potrebne mjere".

Izraelska vojska je u saopštenju rekla da IDF, agencija za unutrašnju sigurnost Shin Bet i snage izraelske granične policije "trenutno provode protivterorističku operaciju kako bi osujetili teror u Jeninu i Tulkarmu".

Izrael presreo rakete Hezbollaha, bombardovao južni Liban
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:51 0:00

XS
SM
MD
LG