Dostupni linkovi

Zapadni saveznici Ukrajine kažu da ostaju bez municije


Ukrajinski helikopter ispaljuje raketu na ruske trupe, istok Ukrajine 29. septembar 2023.
Ukrajinski helikopter ispaljuje raketu na ruske trupe, istok Ukrajine 29. septembar 2023.

Velika Britanija i NATO upozorili su da zapadnim vojnim silama ponestaje municije da daju Ukrajini da se brani od ruske invazije, preneo je BBC.

Admiral Rob Bauer, najviši vojni zvaničnik NATO-a, rekao je Varšavskom bezbednosnom forumu da se "dno bureta sada može videti".

On je rekao da vlade i proizvođači odbrambene opreme sada moraju da "pojačaju proizvodnju mnogo većim tempom".

Ukrajina ispaljuje hiljade granata svakog dana, a većina sada dolazi iz članica NATO-a.

Bauer, koji predsedava vojnim komitetom NATO-a, rekao je da su članice alijanse zbog decenija nedovoljnog ulaganja počele da snabdevaju Ukrajinu oružjem iz svojih skladištem municije koja su već napola puna ili još praznija.

Ministar odbrane Velike Britanije Džejms Hipi (James Heappey) rekao je na forumu da zapadne vojne zalihe izgledaju "malo tanko" i pozvao saveznike u NATO-u da izdvoje dva odsto svog bruto društvenog proizvoda na odbranu, kako su se obavezali.

"Ako nije vreme – kada je rat u Evropi – da se potroši dva odsto na odbranu, kada je onda", upitao je Hipi.

On je dodao da se Ukrajina mora održati u borbi.

"Ako mi stanemo, to ne znači da će automatski stati (ruski predsednik Vladimir) Putin", rekao je Hipi.

Švedski ministar odbrane Pol Jonson rekao je da je od vitalnog značaja za Evropu da dovede svoju odbrambenu industrijsku bazu u formu za dugoročnu podršku Ukrajini.

"Zato što sada kopamo prilično duboko po našim džepovima, po našim zalihama", rekao je on.

"I dugoročno gledano, mislim da je ključno da Ukrajinci takođe mogu da nabave odbrambeni materijal iz industrijske baze u Evropi. Ovde smo naučili neke teške lekcije o razmerama i količini, makar kada je reč o artiljerijskoj municiji", rekao je Jonson.

Kijev je toliko zavistan od američke municije da, kako navodi BBC, postoji zabrinutost među članicama NATO-a zbog mogućnost da u SAD na izborima sledeće godine pobedi Donald Treamp (Trump).

Strahuje se da bi američka vojna podrška Ukrajini mogla da bude manja ako bi Tramp tražio neku vrstu političkog rešenja s Moskvom.

Problem je u tome što uprkos pokušajima da poveća proizvodnju, Ukrajina koristi municiju brže nego što zapadne sile mogu da je zamene.

Članice NATO-a i Evropske unije dogovorile su različite planove za razmenu ekspertize, zajedničke ugovore s proizvođačima odbrane i subvencionisanje proizvodnje koliko god mogu.

Međutim, izgleda da se i dalje muče da zadovolje potrebe.

Analitičari kažu da je, nasuprot tome, Rusija izgleda mnogo sposobnija da pojača ratnu ekonomiju kako bi popunila sopstvene zalihe.

XS
SM
MD
LG