Dostupni linkovi

Ministri vanjskih poslova EU u Kijevu, ruski artiljerijski napadi na Herson


Njemačka šefica diplomacije Annalena Baerbock u razgovoru s medijima prije sastanka ministara vanjskih poslova EU i Ukrajine u Kijevu, Ukrajina, 2. oktobra 2023.
Njemačka šefica diplomacije Annalena Baerbock u razgovoru s medijima prije sastanka ministara vanjskih poslova EU i Ukrajine u Kijevu, Ukrajina, 2. oktobra 2023.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je ministrima vanjskih poslova Evropske unije(EU) 2. oktobra da pobjeda Ukrajine u ratu sa invazijskim ruskim snagama zavisi "direktno" od saradnje Kijeva s EU jer raste zabrinutost zbog mogućeg slabljenja podrške u bloku nakon izborne pobjede populističke slovačke stranke koja se protivi vojnoj pomoći Kijevu.

"Siguran sam da su Ukrajina i cijeli slobodni svijet sposobni da dobiju ovu konfrontaciju. Ali naša pobjeda direktno zavisi od naše saradnje s vama: što snažnije i principijelnije korake preduzmemo s vama, prije će se ovaj rat završiti", rekao je Zelenski nakon sastanka sa ministrima vanjskih poslova EU koji su se okupili u Kijevu 2. oktobra u znak solidarnosti s Ukrajinom.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell pozdravio je sastanak kao "historijski" i ponovio da je mjesto Ukrajine u 27-članom bloku.

"Možete biti sigurni u našu odlučnost da budemo uz Ukrajinu koliko god je potrebno", rekao je Borrell Zelenskom nakon sastanka.

"Ovdje smo da izrazimo našu solidarnost i podršku ukrajinskom narodu", napisao je Borrell ranije u objavi na X, nekadašnjem Twitteru.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba također je pozdravio skup, za koji je rekao da se održava u "budućim granicama" Unije.

"Drago mi je pozdraviti ministre vanjskih poslova EU-a na historijskom sastanku u Ukrajini. Prvi put u historiji, izvan sadašnjih granica EU. Ali i unutar njezinih budućih granica. Zahvalan sam Uniji i osobno Josepu Borrellu na nepokolebljivoj potpori EU Ukrajini", naveo je Kuleba na X-u.

Ukrajina je dobila status kandidata za članstvo u EU u junu prošle godine, nekoliko mjeseci nakon početka ruske ničim izazvane invazije. Međutim, očekuje se da će proces pregovora trajati godinama prije nego što se Kijev može pridružiti Uniji koju čini 27 članica.

Sastanak u Kijevu uslijedio je nekoliko sati nakon što je Rusija tokom noći pokrenula nove artiljerijske napade na Herson, ubivši najmanje jednu osobu i ranivši nekoliko drugih, uključujući djecu, te oštetivši pravoslavnu crkvu u gradu na jugu Ukrajine.

"Danas oko 5.00 sati ujutro neprijatelj je granatirao središte Hersona. Na mjestu napada izbio je požar koji su vatrogasci odmah ugasili", rekao je na Telegramu guverner regije, Herson Oleksandr.

"Kao rezultat ruske agresije, jedna osoba je poginula, šestero ih je ranjeno - dvoje djece", naveo je.

U ruskom granatiranju oštećena je crkva Svetog Duha i upravu Hersonske eparhije, izvijestila je u ponedjeljak Ukrajinska pravoslavna crkva.

"Projektili su pogodili podrum biskupijske uprave, kao i crkvu, pri čemu su oštećeni središnji ulaz, pročelje, sakristija i pomoćne prostorije te razbijena stakla na prozorima", izvijestila je Hersonska biskupija.

Oslobođeni dio regije Herson, uključujući istoimeni grad, mjesecima granatiraju ruski vojnici s položaja na lijevoj obali rijeke Dnjipro.

U nedjelju u ruskom granatiranju nekoliko naselja u Hersonu poginuo je muškarac u Tiahinki, gradu oko 30 kilometara sjeveroistočno od Hersona.

Rusija je tokom noći lansirala sedam bespilotnih letjelica iranske proizvodnje na južnu regiju Dnjipropetrovsk, rekla je glasnogovornica vojske Natalia Humenjuk, dodajući da je četiri od njih oborila ukrajinska protuzračna odbrana.

Ukrajinske snage nastavile su ofanzivna djelovanja na području Bahmuta u istočnoj Donjeckoj oblasti i u smjeru južnog grada Melitopolja, gdje je u protekla 24 sata vođeno 38 borbi, objavio je u ponedjeljak Glavni stožer ukrajinske vojske.

U međuvremenu, američki predsjednik Joe Biden izjavio je u nedjelju da će ta zemlja nastaviti pružati pomoć Ukrajini, nakon što je iz novousvojenog zakona za privremeno financiranje saveznog budžeta izuzeta dodatna pomoć Kijevu.

Američki kongres usvojio je zakonski prijedlog za privremeno financiranje vlade, nekoliko sati uoči isticanja budžeta u ponoć, što je omogućilo da vladine službe ostanu otvorene i nakon 1. oktobra.

"Ni pod kojim okolnostima ne možemo dopustiti da američka podrška Ukrajini bude prekinuta", dodao je.

Usprkos rastućim znakovima umora od rata u američkom Kongresu, evropski šef diplomacije Borrell je istakao da računa na to da će Sjedinjene Države nastaviti nepokolebljivu sigurnosnu pomoć Ukrajini.

"Vjerujemo da ovo neće biti posljednja riječ", rekao je Borrell u Kijevu u nedjelju. "Nadam se da ovo neće biti konačna odluka i da će Sjedinjene Države nastaviti podupirati Ukrajinu."

Borrell se u Kijevu sastao s predsjednikom Volodimirom Zelenskim i ministrom odbrane Rustemom Umerovom, rekavši nakon sastanka da EU priprema dugoročne sigurnosne obaveze za Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG