Dostupni linkovi

Visoki predstavnik ocenio da se izmjenama zakona o grbu i himni RS provodi deklaracija 'Svesrpskog sabora'


Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, avgust 2021.
Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, avgust 2021.

Usvajanje izmjena i dopuna Zakona o upotrebi zastave, grba i himne u Republici Srpskoj ima za cilj implementaciju deklaracije Svesrpskog sabora kako bi se stvorio pravni osnov za isticanje zvanične himne i grba Republike Srbije u Republici Srpskoj kao svesrpskih simbola.

Ovo se navodi iz Kancelarije visokog predstavnika u Bosni i Hercegovinu za novinsku agenciju Fena, u utorak, 9. jula.

Rasprava o Nacrtu zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne, kojim se daje mogućnost javne upotrebe grba Nemanjića i himna "Bože pravde" u Republici Srpskoj (RS), obavljena je na sjednici Skupštine RS 4. jula. Zaključeno je da će ovaj Nacrt zakona ići na javnu raspravu.

Nacrt zakona predviđa da se na početku sjednice entitetskog parlamenta može emitirati himna Srbije "Bože pravde". Ispred i unutar zgrade Skupštine moći će se vijoriti zastava Srbije s grbom Nemanjića.

Kako je rekao predlagač zakona, predsjednik Skupštine RS Nenad Stevandić, tokom javne rasprave ovaj nacrt bi mogao doći ponovo na dnevni red Skupštine uz moguće izmjene i predložene amandmane u narednih 30 dana. U javnu raspravu idu zakoni za koje predlagač smatra da je potrebno mišljenje javnosti i stručne zajednice.

Stevandić, inače predsjednik stranke Ujedinjena Srpska, nalazi se pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država (SAD) od jula prošle godine zbog prijetnji Daytonskom mirovnom sporazumu, integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine.

Iz OHR-a podsjećaju da je Ustavni sud BiH već proglasio neustavnim te iste simbole koji su tada bili određeni kao zvanični grb i himna RS.

"Sud je obrazložio da su ti zvanični simboli u suprotnosti sa ustavnim principom kolektivne ravnopravnosti konstitutivnih naroda, budući da se time ističe istorija, tradicija, običaji i vjerski i nacionalni identitet Srba, i nameću takve vrijednosti pripadnicima drugih konstitutivnih naroda, drugim građanima i ostalima na teritoriji Republike Srpske. Na Ustavnom sudu BiH će biti da ocijeni ustavnost zakona u svjetlu svoje dosadašnje sudske prakse", naveli su iz OHR-a, prenosi Fena.

Šta se navodi u odluci Ustavog suda BiH?

Ustavni sud BiH je prije 18 godina, u martu 2006. godine proglasio diskriminirajućim za Bošnjake i Hrvate dijelove tog zakona u dijelu koji se odnosi na korištenje grba Nemanjića kao zvaničnog u Republici Srpskoj – s kojeg su za razliku od zvaničnog u Srbiji bila uklonjena dva ljiljana.

Istom odlukom Ustavnog suda BiH je i himna "Bože pravde" prestala biti himna ovog entiteta.

Pored ostalog, Ustavni sud BiH je naveo da se Bošnjaci i Hrvati ne mogu identifikovati s tim simbolima i himnom za koje je u poništenom zakonu bilo navedeno da su "u skladu sa moralnim normama srpskog naroda", te da "predstavljaju državnost Republike Srpske".

XS
SM
MD
LG