Dostupni linkovi

Nacrt zakona o vraćanju u upotrebu himne 'Bože pravde' i grba Nemanjića ide na javnu raspravu


Sjednica Parlamenta bh. entiteta Republike Srpske.
Sjednica Parlamenta bh. entiteta Republike Srpske.

Nacrt zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne, kojim se daje mogućnost javne upotrebe grba Nemanjića i himna "Bože pravde" u Republici Srpskoj (RS), ići će na javnu raspravu, nakon što je obavljena diskusija u nastavku sjednice Skupštine Republike Srpske u četvrtak, 4. jula.

Kako je rekao predlagač zakona, predsjednik Skupštine RS Nenad Stevandić, tokom javne rasprave ovaj nacrt bi mogao doći ponovo na dnevni red Skupštine uz moguće izmjene i predložene amandmane u narednih 30 dana.

U javnu raspravu idu zakoni za koje predlagač smatra da je potrebno mišljenje javnosti i stručne zajednice.

Obrazlažući razloge za donošenje zakona, Stevandić je istakao da će ovim zakonskim aktom biti dozvoljeno da grbovi budu u upotrebi u svim institucijama i ministarstvima u Vladi Republike Srpske, parlamentu RS, kancelarijama, opštinama i da se himna "Bože pravde" izvodi na svim manifestacijama po zakonu.

"Zajedno sa isticanjem zastave i grba/amblema Republike Srpske i izvođenjem himne Republike Srpske mogu se isticati zastave i grbovi i izvoditi himne stranih država sa kojima Republika Srpska ima potpisan Sporazum o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa, odnosno država sa kojima pojedini ili svi konstitutivni narodi ili Ostali ili građani u Republici Srpskoj imaju zajedničko istorijsko, kulturološko i tradicionalno nasljeđe", navodi su u Nacrtu dopuna Zakona.

Stevandić, inače predsjednik stranke Ujedinjena Srpska, nalazi se pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država (SAD) od jula prošle godine zbog prijetnji Daytonskom mirovnom sporazumu, integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine.

On je poručio i da "istorijsko nasljeđe grb Nemanjića i himna "Bože pravde" ne mogu biti uvredljivi za bilo kojeg pripadnika bošnjačkog naroda i muslimanske vjere".

Vukota Govedarica, predsjednik kluba poslanika opozicione Srpske Demokratske Stranke (SDS) upozorio je da postoji "mogućnost zloupotreba predloženog nacrta zakona od građana iz reda drugih konstitutivnih naroda i raznih udruženja građana registrovanih u Republici Srpskoj".

Šef poslanika Partije Demokratskog Progresa (PDP), također iz opozicije, Igor Crnadak, rekao je da će ovaj klub podržati donošenje ovog nacrt zakona, ali da "prioritetno pitanje u Republiciu Srpskoj treba da bude poboljšanje životnog standarda građana".

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 2006. godine poništio zastave, grb i himne u Republici Srpskoj i Federaciji BiH ocijenivši da diskriminiraju Bošnjake i Hrvate u jednom, ili Srbe u drugom entitetu.

Zvanična državna zastava Bosne i Hercegovine ne može se naći na ili u zgradama institucija u RS-u, a državna himna pušta se samo na početku sjednice državnog parlamenta.

Zastavu BiH i himnu bez teksta nametnuo je visoki predstavnik međunarodne zajednice krajem 90-ih, budući da se tadašnji izabrani zvaničnici nisu mogli dogovoriti o njenom izgledu i kompoziciji.

Skupština Republike Srpske usvojila je u utorak, 2. jula Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, koja je usvojena na tzv. "Svesrpskom saboru" 8. juna u Beogradu.

U toj deklaraciji je, pored ostalog, navedeno da "srpski narod predstavlja jedinstvenu cjelinu", te da je Sretenje Gospodnje, 15. februar, Dan državnosti Srbije i Dan državnosti Republike Srpske koji treba ujedinjeno i zajednički proslavljati.

XS
SM
MD
LG