Dostupni linkovi

Neizvjesna podrška istopolnim brakovima u Skupštini Crne Gore


Montenegro pride u Podgorici, novembar 2018.
Montenegro pride u Podgorici, novembar 2018.

Crnogorski parlament u utorak, 30. juna, nije glasao o Prijedlogu zakona o životnom partnerstvu lica istog pola, koji je polovinom decembra predložila Vlada. Rasprava je završena, a o zakonu će se izjasniti naknadno, do kraja tekućeg zasjedanja Skupštine.

Na osnovu izjašnjavanja predstavnika poslaničkih klubova tokom rasprave neizvjesno je da li će Zakon o životnom partnerstvu dobiti neophodnu većinu.

Naime, vladajuća koalicija na čelu sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) ne može sama bez opozicionih glasova da izglasa Zakon jer se usvajanju protive partije manjinskih naroda, koje su dio koalicije na vlasti. Da bi Zakon dobio većinu neophodna su tri glasa iz opozicionih klupa.

Usvajanje Zakona je obaveza Crne Gore iz Progama pristupanja Evropskoj uniji (EU).

“Na usvajanje ovog Zakona Crnu Goru obavezuju brojni potpisani, ratifikovani međunarodni dokumenti, međunarodni standardi koje je Crna Gora dužna da poštuje ukoliko želi da bude dio EU”, rekao je predstavljajući u Skupštini tekst zakona ministar za ljudska i manjinska prava Mehmet Zenka.

Šta koči manjinske stranke?

Međutim, Genci Nimanbegu predstavnik kluba manjinskih partija iz vladajuće koalicije, objasnio je zašto su i danas, kao i prošle godine, protiv ovog Zakona:

“Ono što nas sprečava da glasamo za ovaj zakon je institucija braka. Za mene kao pojedinca, za zajednicu odakle dolazim - brak je zajednica između muškarca i žene. Što se tiče zakona o antidiskriminaciji podržavamo te akte. Meni lično je žao što je Vlada, iako zna da klub manjinskih naroda ne podržava ovaj Zakon, to procesuirala u ovom domu“.

Nimanbegu kaže da mu je jasno da Vlada forsira Zakon jer dio partija to ima u Statutu.

”I neka to urade, nama to ne smeta, ali ne da se mi optužujemo da smo antievropljani i da smo iz prošlog vijeka”, rekao je Nimanbegu.

Anketa: Podgoričani o LGBT populaciji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00

U čemu je paradoks

Poslanici opozicije su ukazali da je prijedlog zakon “ogolio paradoks” da Vlada predlaže Skupštini zakon, koji ni komletna vladajuća koalicija ne podržava.

Poslanik opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević je saopštio da će podržati zakon, ali naglasio da govori u svoje, a ne u ime partije.

“Želim da pokažem da ta priča o evropskim vrijednostima nažalost u ovom domu ne stanuje, kada govorimo o ovom u pitanju. Jer vlast koja je konstituisana navodno na toj evropskoj vrijednosti za tu evropsku vrijednost nema većinu. Nevješto se pokušavalo zabašuriti zašto neko drugi ne želi glasati za ovaj zakon. Ja nijesam prošlog puta glasao jer sam želio da građani vide o čemu se zapravo radi”, kazao je Konjević.

Poslanik opozicionog Demokratskog fronta (DF) Jovan Vučurović je kazao da taj politički savez neće podržati zakon i naglasio da je sam “ministar koji je predložio Zakon protivnik” zakona.

‘Želim ista prava’

O značaju usvajanja ovog zakona za Radio Slobodna Evropa (RSE) govori Ivana iz Podgorice, pripadnica LGBTQ koja je sa svojom partnerkom živjela šest godina.

„Usvajanje bi značilo bi da mogu da uživam sva prava koja uživaju svi heteroseksualni parovi. Značilo bi da mogu da kažem javno ako sam u vezi i da planiram nešto ozbiljno sa osobom sa kojom sam. Značilo bi da mogu da podijelim svoju sreću sa nekim“, kaže Ivana.

Dodaje da želi da bude prihvaćena, bez osuda i neprijatnosti.

„Ne tražim da me razumije bilo ko, samo tražim da me niko ne dira i to je to“, navodi Ivana.

Predsjednik LGBTIQ asocijacije Queer Montenegro Danijel Kalezić, pojašnjavajući značaj usvajanja zakona o istopolnim zajednicama, navodi da je teško živjeti kao „osoba drugog reda“, bez osnovnih ljudskih prava.

Nemamo dostojanstven i slobodan život: Danijel Kalezić
Nemamo dostojanstven i slobodan život: Danijel Kalezić

„Živimo kao ljudi koji imaju iste obaveze prema ovoj državi, a nemaju ista prava. Živjeti sa tom spoznajom nije dostojanstven i slobodan život“, kaže Kalezić za RSE, dodajući da nakon usvajanja tog zakona više ništa neće biti isto.

Ukazuje da će LGBTQ zajednica imati cijeli set prava koji sad nema i da će zajednica, sa osobama koje vole i sa kojima grade život, biti pravno prepoznata.

„Od prava na nasljeđivanje, peko prava na zdravstvenu i socijalnu zaštitu po osnovnu partnerstva. Na primjer, ukoliko nam je partner ili partnerka iz druge države moći će ovdje da boravi nesmetano, a ne nelegalno i da se skriva od policije kako ne bi bila deportovana nazad u svoju zemlju jer nema pravni osnov po kojem je u Crnoj Gori“, pojašnjava Kalezić.

Šta donosi Zakon?

Predlog zakona o životnom partnerstvu lica istog pola bi trebao da istopolnim parovima omogući da uživaju ista prava kao heteroseksualni, ali bez mogućnosti usvajanja djece.

Zakonom je posebno normirano izdržavanje između partnera, starateljstvo, a detaljno su regulisani i imovinski odnosi.

Da bi zakon bio usvojen u Skupštini potrebno je da ga glasa 41 poslanik.

Sasvim je izvjesno da Zakon neće podržati Demokratski front kao ni partije manjinskih naroda: Koalicija “Albanci odlučno” Bošnjačka stranka (BS), Hrvatska građanska inicijativa (HGI), kao ni većina nezavisnih poslanika.

Podršku su najavile članice vladajuće koalicije: DPS, Liberalna partija i Socijaldemokrate (SD).

Ovo je drugi put da je Vladin Prijedlog zakona o životnom partnerstvu lica istog pola pred poslanicima crnogorskog parlamenta. Prije godinu dana, jula 2019. nije dobio potrebnu većinu.

Vladajuća koalicija na čelu sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) unutar svojih redova nije mogla da obezbijedi podršku, protiv je bio klub poslanika manjinskih naroda.

Saradnja na tekstu Aneta Dulović

XS
SM
MD
LG