Dostupni linkovi

Zaustavljeno istjecanje toksičnih tvari u Spreču


Još nije poznato da li je zagađenje iz Spreče došlo do rijeke Save (na fotografiji)
Još nije poznato da li je zagađenje iz Spreče došlo do rijeke Save (na fotografiji)

Zaustavljeno je istjecanje toksičnih tvari iz spremišta tvornice sode u Lukavcu u Bosni i Hercegovini, pa su se i količine štetnih tvari u nedalekoj rijeci Spreči vratile u zakonom dopuštene granice. Spreča se ulijeva u Bosnu, a Bosna u Savu, pa se u Hrvatskoj mjere predostrožnosti i dalje poduzimaju. U četvrtak će se znati i je li zagađenje stiglo do rijeke Save.

Iako je onečišćenje rijeke Spreče u Bosni i Hercegovini minimalizirano, a vrijednosti se vratile unutar zakonom dopuštenih granica, eksperti Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije iz Slavonskog Broda po nalogu Hrvatskih voda uzeli su u srijedu oko 13 sati uzorke savske vode nizvodno i uzvodno od ušća rijeke Bosne u Savu na predjelu Kruševica, izvijestila nas je Kristina Buljubašić iz Hrvatskih voda. Naime, toksične tvari koje su 27. travnja u poslijepodnevnim satima zbog puknuća brane iscurile iz taložnice “Bijelo more” tvrtke “Sisacam Soda Lukavac” u Lukavcu zagadile su rijeku Spreču, zatim se zagađenje proširilo na rijeku Bosnu u koju se Spreča ulijeva, a procjena je bila da zagađenje danas stiže do Save, u koju se rijeka Bosna ulijeva kod Bosanskog Šamca.

„Vjerojatno će se i u četvrtak iznova uzeti uzorci vode za analizu“, kaže Kristina Buljubašić.

Na naš upit, u Zavodu za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije u Slavonskom Brodu kažu da će sa analizama uzoraka uzetih u srijedu biti gotovi u četvrtak tijekom dana i da će o tome obavijestiti javnost.

Hrvatske vode u priopćenju su pojasnile kako „postupaju sukladno Državnom planu mjera za slučaj izvanrednih i iznenadnih onečišćenja voda te Operativnom planu mjera Hrvatskih voda za slučaj izvanrednih i iznenadnih onečišćenja voda.“ Hrvatske vode razmjenjuju i informacije sa Glavnim međunarodnim centrom za uzbunjivanje u Bosni i Hercegovini, i – prema posljednjim informacijama koje su dobivene od tog centra – „nastalo onečišćenje rijeke Spreče je minimalizirano te su vrijednosti izmjerenih pokazatelja u vodi unutar dopuštenih granica.“

„Slučajevi poput ovoga najbolje demonstriraju da zagađenje ne poznaje i ne priznaje državne granice“, kaže za Radio Slobodna Europa Hrvoje Radovanović iz Programa zaštite prirodnih resursa u zagrebačkoj ekološkoj udruzi Zelena akcija, koji upozorava na nužnost još bolje suradnje vlasti dviju zemalja.

Granica između BiH i Hrvatske
Granica između BiH i Hrvatske

„To je pogotovo slučaj kod rijeka koje su specifičan eko-sustav upravo zbog svoje velike povezanosti, pa i prekogranične. I zbog toga i njihova zaštita može biti jedino prekogranična, odnosno institucije u obje zemlje bi morale blisko surađivati kako bi osigurale pravovremeno i efikasno reagiranje u ovakvim slučajevima, a i kako bi pravovremeno informirale javnost i spriječile moguću štetu za ljude i njihovu imovinu.“

Je li curenje toksičnih tvari iz taložnice “Bijelo more” tvrtke “Sisacam Soda Lukavac” imalo kakve veze sa približavanjem praznika i mogućim ranim početkom slavlja, pokazati će istraga. Međutim, pojačana pozornost potrebna je 365 dana godišnje, kaže ekološki aktivist Radovanović.

„Još jedna pouka koju možemo iz ovoga izvući je da treba pojačati inspekcijski nadzor i bliže nadzirati potencijalno prljave industrije, kako bi se osiguralo da se sve radi po propisima i po najvišim ekološkim standardima, i spriječilo ovakve situacije u budućnosti“, pojašnjava Radovanović.

Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg je u Saboru ocijenio kako je uzbuna oko zagađenja iz Lukavca – završena.

"Treba voditi računa o tome da je udaljenost između zagađenja, znači Spreče do Save negdje cca 140 kilometara i sigurni smo da nije bilo zagađenja Save, da je izvor onečišćenja u BIH. Sreća u nesreći je da nije bilo organskog onečišćenja, nego je riječ prije svega o anorganskim tvarima", kazao je Šiljeg u odgovoru na zastupničko pitanje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG