Dostupni linkovi

Dve radnice leskovačke Jure u bolnici nakon incidenta sa menadžerom


Radnice i radnici južnokorejske fabrike "Yura" u Leskovcu štrajkuju tražeći veće plate, Srbija, Leskovac, 13. jun 2024.
Radnice i radnici južnokorejske fabrike "Yura" u Leskovcu štrajkuju tražeći veće plate, Srbija, Leskovac, 13. jun 2024.

Dve radnice fabrike "Jura" (Yura) u Leskovcu primljene su 27. septembra u Urgentni centar u tom gradu na jugu Srbije posle incidenta u kom je učestvovao menadžer iz Južne Koreje, javlja agencija Beta.

Kako je toj agenciji potvrdio direktor leskovačke Opšte bolnice Nebojša Dimitrijević, jedna radnica primljena je oko 9 sati sa akutnom reakcijom na stres.

"Radnica G.M. (48) ima aritmiju, neurološki nalaz uredan, dobila je terapiju za smirenje", rekao je Dimitrijević

Dodao je da je druga radnica najverovatnije na odeljenju psihijatrije zbog preživljenog stresa.

Leskovačka policija potvrdila je da im je oko 13 sati prijavljen incident, a da će više detalja moći da iznesu nakon što budu saslušani svi akteri.

Poverenik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Predrag Stojanović rekao je da to nije izolovan slučaj i da je taj menadžer "u više navrata maltretirao menadžere".

Prema njegovim rečima, u najnovijem slučaju žene su imale lekarsku dokumentaciju u kojoj je savetuje da dobiju lakše radno mesto, pa su im dodeljene stolice.

"One su tu sedele i on je došao i krenuo da viče. Jednu od te žene odvezla je hitna, jednu od njih je pogodila stolica, tačnije okrznula je", kazao je Stojanović.

Dodao je da su radnice podnele izjavu o incidentu, ali da se boje da podnesu zvaničnu prijavu protiv menadžera.

"Žena iz odbora mi je rekla da su napisali izjavu, jedino mogu privatno da ga prijave. Ljudi se plaše", kazao je Stojanović.

Iz kompanije Jura nisu odmah odgovorili na upit Radio Slobodna Evropa o ovom incidentu.

'Yura' odgovara na pitanja Insajdera i RSE
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:29:30 0:00

Fabrika "Jura" se i proteklih godina suočavala sa optužbama, poput navoda bivših radnika da su u pogonima nosili pelene zbog ograničavanja odlaska u toalet, te da su otpuštani zbog odlaska na bolovanje.

Sve te optužbe uprava te južnokorejske kompanije je demantovala.

Početkom juna, više stotina radnika Jure štrajkovalo je 19 dana tražeći povećanje plata i toplog obroka.

Udruženi sindikati traže reakciju policije

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" zatražili su hitnu reakciju policije povodom navoda o napadu menadžera na radnice "Jure".

Sindikati "Sloga" zatražilu su i reakciju ministra za rad, boračka i socijalna pitanja, kao i da javnost bude obaveštena o preduzetim merama povodom tog incidenta.

"Postavljamo pitanje - šta još mora da se desi da bi nadležne institucije, Inspekcija rada i država reagovale na sistematska kršenja radničkih prava u 'Juri', kompaniji koja je postala sinonim za nepoštovanje zakona i ljudskog dostojanstva u Srbiji?", stoji u saopštenju.

Traže i da kompanija "Jura" i njeni menadžeri budu odgovarajuće sankcionisani i da se onima koji krše zakone Srbije oduzmu dozvole za rad i proglase nepoželjnim osobama.

XS
SM
MD
LG