Dostupni linkovi

Vučić nakon sastanka sa Zaracinom: 'Ni u čemu nismo saglasni'


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom Nemačke za Zapadni Balkan Manuelom Zaracinom (Sarrazin) objavio da "gotovo ni u čemu" nisu saglasni.

"Sem u stavu da je potrebno očuvanje mira na Zapadnom Balkanu", napisao je Vučić na svom Instagram profilu.

On je razgovor sa Zaracinom opisao kao "iskren i izuzetno težak".

"Rekao sam Zaracinu da je Srbija teritorijalno i brojčano mala zemlja, ali zemlja ponositih ljudi, koji će se suprotstaviti poniženjima koja su joj pripremljena u Savetu Evrope i UN", napisao je predsednik Srbije.

Vučić je poslednjih dana najavljivao "teške dane" pred Srbijom, a kao izazove označio odlučivanje u Savetu Evrope o prijemu Kosova u članstvo i predlog rezolucije u Ujedinjenim nacijama (UN) o genocidu u Srebrenici.

Kosovo i Savet Evrope

Parlamentarna skupština Saveta Evrope glasaće o prijemu Kosova 16. aprila, a finalna odluka očekuje se na sastanku Komiteta ministara Saveta Evrope 16. maja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je 22. marta mogućnost da Srbija u slučaju prijema Kosova u Savet Evropa istupi iz te organizacije.

Vučića je u ideji o izlasku iz Saveta Evrope podržala bivša premijerka, sada predsednica Skupštine Ana Brnabić.

U Savetu Evrope je 46 zemalja, uključujući 27 članica Evropske unije i sve zemlje regiona. Većina članica EU je priznala Kosovo kao državu.

Srbija je u dva navrata glasala protiv zahteva Kosova za prijem u Savet Evrope, koji je Priština podnela u maju 2022.

Međutim, Srbija se Ohridskim sporazumom obavezala da neće sprečavati prijem Kosova u međunarodnim organizacijama.

Genocid u Srebrenici i rezolucija UN

Zločin u Srebrenici je pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu označen kao genocid koji su u julu 1995. počinili pripadnici Vojske Republike Srpske.

Prema presudama međunarodnih i sudova u BiH, ubijeno je više od 8.000 Bošnjaka.

Vučić je najavio mogućnost da 21. aprila ode u Njujork kako bi razgovarao sa što više predstavnika članica UN.

Vučić je u obraćanju javnosti 29. marta izjavio da Srbija dobija informacije iz Generalne skupštine UN da će se takva rezolucija naći na dnevnom redu 27. aprila kao predlog Nemačke i Ruande.

On je tada ocenio da bi se po usvajanju takve rezolucije izašlo sa inicijativom za ukidanje Republike Srpske, a potom i zahteva za ratnu odštetu od Srbije.

Zvanični Beograd se godinama protivi donošenju rezolucija ili deklaracija koje bi zločin u Srebrenici nazvale genocidom.

Zvaničnici Srbije govore da se u Srebrenici dogodio strašan zločin, ne priznajući da je reč o genocidu.

XS
SM
MD
LG