Dostupni linkovi

Vučić: Nema leka za probleme na Kosovu dok se okolnosti u svetu ne promene


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, 24. septembra 2024.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, 24. septembra 2024.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Njujorku da nema efikasnog leka za rešenje problema na Kosovu dok se, kako je rekao, okolnosti u svetu ne promene i Srbija ne bude u mogućnosti da iznese zahteve u skladu sa međunarodnim javnim pravom.

"Kao što u savremenom svetu još ne postoji efikasan lek za rak, tako je i za naše probleme koji se tiču Kosova i Metohije. Stvari da držimo pod kontrolom i da možemo da živimo - to je naša obaveza dok se okolnosti u svetu ne promene kada budemo mogli da imamo zahteve u skladu sa međunarodnim javno-pravnim normama", rekao je Vučić.

Vučić je dan ranije tokom zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) optužio zapadne zemlje za rušenje normi UN i kršenje Rezolucije 1244 SB UN i izjavio da u ovom momentu "za Srbe na Kosovu nema pravde".

"Kada ovde veliki lideri gorljivo i zapaljivo govore o potrebi ukrajinske slobode, o poštovanju UN i njene Povelje, rezolucija, pitam se a što ne poštuju Povelju UN i Rezoluciju 1244 kada je reč o teritorijalnom integritetu Srbije", upitao je Vučić.

Napomenuo je i da Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine i da "nijednog sekunda to nije dovodila u pitanje, niti će".

Vučić je tokom obraćanja u UN rekao i da će Srbija ipak ostati posvećena dijalogu sa Prištinom pod okriljem EU.

Rezolucijom Ujedinjenih nacija 1244, na koju se poziva Beograd, okončani su ratni sukobi na Kosovu. Pored ostalog, ona propisuje mandat NATO mirovne misije KFOR, sa ciljem zaštite svih građana Kosova.

Srpska policija i jugoslovenska vojska povukle su se sa Kosova u leto 1999. nakon potpisivanja Kumanovskog sporazuma čime je okončano NATO bombardovanje SR Jugoslavije.

Kosovo je 2008. proglasilo nezavisnost što su priznale Sjedinjene Američke Države i većina članica Evropske unije.

XS
SM
MD
LG