Dostupni linkovi

Vučić izjavio da ne misli da je Deklaracija Skupštine Srbije o Srebrenici bila dobra


Predsednik Srbije tokom obraćanja na sednici Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija 22. aprila 2024. u Njujorku, SAD
Predsednik Srbije tokom obraćanja na sednici Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija 22. aprila 2024. u Njujorku, SAD

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 25. aprila da ne misli da je dobra Deklaracija Skupštine Srbije o osudi zločina u Srebrenici, koja je usvojena 2010. godine, iako u njoj nije pomenut termin genocid.

"Ne mislim da je ta Deklaracija bila dobra, mislim da ju je sastavljao spoljni faktor. Ne mislim, nego znam, ali svako ima pravo na svoje mišljenje", izjavio je Vučić u izjavi novinarima iz Srbije u Njujorku.

Skupština Srbije usvojila je 2010. godine Deklaraciju, koja se poziva na presudu Međunarodnog suda pravde kojom je utvrđeno da je u Srebrenici jula 1995. godine izvršen genocid, i u tekstu se osuđuje zločin na način utvrđen presudom pomenutog suda, bez pominjanja termina genocid.

Vučić je u Njujork otputovao 21. aprila kako bi prisustvovao sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) na kojoj je razmatran izveštaj UNMIK-a.

Posetu je iskoristio kako bi razgovarao sa predstavnicima više država uoči glasanja o Rezoluciji UN-a o genocidu u Srebrenici u pokušaju da spreči usvajanje tog dokumenta.

Predlog Rezolucije kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid bi na dnevnom redu Generalne skupštine UN-a trebalo da se nađe početkom maja.

U dokumentu, u koji je Radio Slobodna Evropa imao uvid, traži se, između ostalog, da se bez rezerve osudi svako poricanje genocida u Srebrenici, kao i radnje koje veličaju osuđene za ratne zločine, uključujući i one odgovorne za genocid u Srebrenici.

Rezolucije Generalne skupštine UN-a predstavljaju zvanično izražavanje stava ovog tela, i kao takve nisu obavezujuće za države članice.

Uprkos presudama međunarodnih sudova, zvanični Beograd negira da je u Bosni i Hercegovini u julu 1995. godine počinjen genocid, a ubistvo više od 8.300 bošnjačkih civila naziva "strašnim zločinom" ili "masakrom".

XS
SM
MD
LG