Dostupni linkovi

Vučić sa zamenikom Lavrova: Odnosi dve države 'vrlo dobri'


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško u Beogradu, jun 2021.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško u Beogradu, jun 2021.

Bilateralne odnose Srbije i Rusije, kojoj zvanični Beograd uprkos pozivima Zapada nije uveo sankcije zbog njene invazije na Ukrajinu, srpski predsednik i zamenik ruskog šefa diplomatije ocenili su "vrlo dobrim".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa zamenikom ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandrom Gruškom sreo se 2. jula u Beogradu.

Vučić je na Instagramu objavio fotografiju sastanka i napisao da se posebno Rusiji zahvaljuje na podršci teritorijalnom integritetu Srbije, kao i u pogledu UN Rezolucije o Srebrenici.

Sa Gruškom se 2. juna u Beogradu sasatao i šef diplomatije Srbije Marko Đurić.

'Hvala na podršci po pitanju Kosova'

"Đurić je zahvalio na podršci Srbiji po pitanju Kosova i u međunarodnim organizacijama", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije (MSP).

Dodaje se da je na sastanku konstatovano da između Beograda i Moskve postoji tradicionalno prijateljstvo i razumevanje.

"To se reflektuje na spoljnopolitičke pozicije Srbije koja, iako strateški opredeljena za punopravno članstvo u Evropskoj uniji, nastoji da očuva i unapredi veze sa prijateljima i partnerima širom sveta", navodi MSP.

Dodaje se da su među temama razgovora bile politička i bezbednosna situacija u regionu, funkcionisanje multilateralnih organizacija, kao i trenutni izazovi u svetu.

Prilikom usvajanja Rezolucije o Srebrenici u Skupštini UN-a u maju, Rusija je glasala protiv tog dokumenta kojim se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici i poziva na prestanak negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca. Srbija je lobirala protiv usvajanja te rezolucije.

Beograd ima podršku Moskve u odbijanju priznanja nezavisnosti Kosova.

Osim političke, dve zemlje razvijaju i vojnu i ekonomsku saradnju.

Gruško se prethodnog dana u Beogradu sastao i sa ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem sa kojim je razgovarao o aktuelnim bezbednosnim pitanjima i izrazio potrebu za kontinuiranom koordinacijom nadležnih bezbednosnih institucija, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

Dačić je tokom razgovora istakao da je bezbednost svih građana Srbije, kao i svih diplomatsko-konzularnih predstavništva u zemlji prioritet rada MUP-a i da će im Srbija osigurati bezbednost.

Takođe, tokom prvog dana posete Srbiji, zamenik ministra spoljnih poslova Rusije sastao se i sa potpredsednikom Vlade Srbije i nekadašnjim šefom obaveštajne agencije Aleksandrom Vulinom, koji je zbog veza sa Moskvom na listi sankcija Sjedinjenih Američkih Država.

"Vulin i Gruško saglasili su se da je saradnja dve zemlje, koja se temelji na prijateljstvu i uzajamnom poštovanju, u svim oblastima na izuzetnom nivou, i istakli opredeljenost za dalji razvoj političke, bezbednosne i ekonomske saradnje", naveli su u saopšenju iz Vulinovog kabineta.

XS
SM
MD
LG