Dostupni linkovi

Zamenik Lavrova u Beogradu, razgovori o bezbednosnim pitanjima


Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško i potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić u Beogradu, 1. jul 2024.
Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško i potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić u Beogradu, 1. jul 2024.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško izrazio je 1. jula podršku Srbiji u očuvanju stabilnosti i bezbednosti i naglasio važnost inicijativa u suzbijanju terorizma, organizovanog i svih drugih vidova kriminala.

Gruško je na sastanku sa potpredsednikom Vlade Srbije i ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem razgovarao o aktuelnim bezbednosnim pitanjima i izrazio potrebu za kontinuiranom koordinacijom nadležnih bezbednosnih institucija, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

Dačić je istakao da je bezbednost svih građana Srbije, kao i svih diplomatsko-konzularnih predstavništva u zemlji prioritet rada MUP-a i da će im Srbija osigurati bezbednost.

On je naglasio posvećenost Srbije borbi protiv terorizma i važnost međunarodne saradnje u ovoj oblasti, saopštio je MUP.

Vlasti Srbije su napada na pripadnika Žandarmerije 29. juna proglasile terorističkim napadom, a mere bezbednosti podignute su na teritoriji cele Srbije.

'Teroristički akt': Napad na žandarma ispred Ambasade Izraela u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

Ministar Dačić i zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Gruško razgovarali su i o nastavku bilateralne saradnje dve zemlje, sa posebnim akcentom na dalje intenziviranje saradnje u oblasti unutrašnjih poslova, posebno vanrednih situacija.

Na sastanku je ocenjeno da su odnosi dve zemlje u oblasti unutrašnjih poslova intenzivni i da se odvijaju na više različitih nivoa, kroz razmenu informacija i kriminalističku saradnju policija dve zemlje u borbi protiv organizovanog i svih drugih vidova kriminala.

Kako je saopštio MUP, sagovornici su izjavili da su dijalog i saradnja ključni u rešavanju svih izazova koji stoje pred globalnom zajednicom.

Vulin najavljuje nastavak saradnje sa Rusijom

Sa zamenikom ministra spoljnih poslova Rusije u Beogradu sastao se i potpredsednik Vlade Srbije i nekadašnji šef obaveštajne agencije Aleksandar Vulin, koji je zbog veza sa Moskvom na listi sankcija Sjedinjenih Američkih Država.

"Vulin i Gruško saglasili su se da je saradnja dve zemlje, koja se temelji na prijateljstvu i uzajamnom poštovanju, u svim oblastima na izuzetnom nivou, i istakli opredeljenost za dalji razvoj političke, bezbednosne i ekonomske saradnje", navodi se u saopšenju iz Vulinovog kabineta.

Vulin se zahvalio Rusiji "na principijelnoj podršci u očuvanju nacionalnih interesa i teritorijalnog integriteta Srbije".

Beograd ima podršku Moskve u odbijanju priznanja nezavisnosti Kosova.

Osim političke, dve zemlje razvijaju i vojnu i ekonomsku saradnju.

Uprkos pozivima Evropske unije, Srbija nije uvela sankcije Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG