Dostupni linkovi

Vučić o Putinovom pozivu za Samit BRIKS-a: Tad imamo važne goste iz inostranstva


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak da je dobio poziv predsednika Rusije Vladimira Putina da se pridruži Samitu BRIKS-a u oktobru, ali je najavio da će Srbija u tom periodu imati važne goste.

"Pre 10-12 dana sam dobio poziv da se pridružim BRIKS-ovom samitu 23. i 24. oktobra. Mi za tad imamo važne goste iz inostranstva", rekao je Vučić u obraćanju novinarima.

Samit zemalja BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika) održava se od 22. do 24. oktobra u ruskom gradu Kazanju.

Poziv da učestvuje na Samitu BRIKS-a Putin je Vučiću uputio i na sastanku sa potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vulinom na marginama Istočnog ekonomskog foruma (EEF) u Vladivostoku 4. septembra.

Iz Evropske unije (EU) je pre sastanka Putina i Vulina saopšteno da "održavanje veza sa Rusijom u vreme njenog agresorskog rata protiv Ukrajine nije kompatibilno sa vrednostima EU i procesom pridruživanja".

"Evropska unija je bila kristalno jasna sa našim partnerima: odnosi sa Rusijom ne mogu da budu uobičajeni nakon ničim izazvanog i neopravdanog agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine", ističe se u odgovoru za Radio Slobodna Evropa 3. septembra.

Vulin dugo važi za jednog od najjačih pristalica Kremlja među srpskom vladajućom elitom.

Stejt department ga je stavio na listu sankcija polovinom 2023. godine, zbog veza sa Rusijom i navodne korupcije dok je još bio na čelu Bezbednosno-informativne agencije.

On se povukao sa te funkcije u novembru 2023, nakon što se suočio sa navodnim pritiskom Zapada.

Vulin je za potpredsednika Vlade Srbije imenovan početkom maja.

Srbija je ostala retka zemlja u Evropi koja odbija da se pridruži međunarodnim sankcijama protiv Kremlja nakon ruske invazije na Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG