Dostupni linkovi

Vulin na sastanku sa Putinom rekao da je Srbija 'saveznik' Rusije


 Aleksandar Vulin (levo) i Vladimir Putin u Vladivostoku, 4. septembar 2024.
Aleksandar Vulin (levo) i Vladimir Putin u Vladivostoku, 4. septembar 2024.

Predsednik Rusije Vladimir Putin sastao se 4. septembra sa potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vulinom na marginama Istočnog ekonomskog foruma (EEF) u Vladivostoku.

Vulin je na sastanku koji je prenošen uživo na YouTube platformi istakao da je Srbija ne samo strateški partner, već i saveznik Rusije.

Vulin je dodao je zbog toga pritisak na Srbiju "ogroman".

"Ali, Srbija koju vodi (predsednik) Aleksandar Vučić je Srbija koja nikada neće postati članica NATO pakta, koja nikada neće uvesti sankcije Rusiji i koja nikada neće dozvoliti da se sa njene teritorije sprovode bilo kakve antiruske akcije", rekao je Vulin.

O sastanku Vulina i Putina ranije se oglasio Stejt department. U odgovoru portparola Stejt departmenta za Glas Amerike navodi se da je "stav o Aleksandru Vulinu dobro poznat" i da on ostaje pod američkim sankcijama.

"Naš fokus ostaje na tome da sa liderima u Srbiji radimo na jačanju strateškog partnerstva između naših zemalja, dok Srbija nastavlja da gradi bezbednu i sigurnu budućnost u Evropi otpornoj na političke i ekonomske ucene iz Rusije", kažu iz Stejt departmenta.

Prethodno je iz Evropske unije (EU) za medije u Srbiji saopšteno da "održavanje veza sa Rusijom u vreme njenog agresorskog rata protiv Ukrajine nije kompatibilno sa vrednostima EU i procesom pridruživanja".

"Evropska unija je bila kristalno jasna sa našim partnerima: odnosi sa Rusijom ne mogu da budu uobičajeni nakon ničim izazvanog i neopravdanog agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine", ističe se u odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) 3. septembra.

Srbija i Rusija imaju istorijski bliske veze.

Beograd je takođe ostao retka zemlja u Evropi koja odbija da se pridruži međunarodnim sankcijama protiv Kremlja nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Sastanak Putina i Vulina dolazi nakon velikog sporazuma o naoružanju potpisanog između Francuske i Srbije prošle nedelje kojim će Beograd kupiti 12 ratnih aviona Rafal od francuske Dassault Aviation.


Vulin dugo važi za jednog od najjačih pristalica Kremlja među srpskom vladajućom elitom.

Stejt department ga je stavio na listu sankcija polovinom 2023. godine, zbog veza sa Rusijom i navodne korupcije dok je još bio na čelu Bezbednosno-informativne agencije.

On se povukao sa te funkcije u novembru 2023, nakon što se suočio sa navodnim pritiskom Zapada.

Vulin je za potpredsednika Vlade Srbije imenovan početkom maja.

XS
SM
MD
LG