Dostupni linkovi

Vučić blokadu železnica opisao kao 'izvrgavanje ruglu demokratije'


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, 8. maj 2024.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, 8. maj 2024.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u nedelju da je blokada železnica i puteva na protestu u Beogradu zbog planova za iskopavanje litijuma "izvrgavanje ruglu demokratije".

On je ocenio da je protest protekao u demokratskoj atmosferi, ali da se po njegovom završetku "desilo ono što su očekivali".

"Jer kad svaki dan pretite, desi se da nasilje prevagne", rekao je Vučić u svom obraćanju.

On je dodao da je zaustavljanje saobraćaja na železničkim stanicama i putevima "sprovođenje nasilja, volje i terora manjine nad većinom".

"To je deo hibridnog pristupa i pokušaja izvođenja na različite načine takozvanih obojenih revolucija. Druga je stvar što smo mi bili spremni i bez ikakvog nasilja obezbedili poredak u zemlji i javni red i mir", rekao je Vučić.

Optužio je zapad i zemlje regiona za podršku protestima.

"Mislite da sam glup da ne vidim kako su glasno ćutali svi zapadnjaci, koji bi valjda trebalo da se raduju ideji da otvaramo rudnik. Nego su neki mislili da će jednim udarcem dve muve - jedno je skloni Vučića, a drugo ostaće nam to da se mi pitamo oko jadarita".

Rekao je i da blokade i protesti nisu rešenje, već razgovor, i dodao da je zvao i predstavnike opozicije na razgovor, ali da nisu došli.

Vučić je rekao i da će razgovarati sa narodom o strahu od kopanja litijuma i sa onima koji drugačije misle.

"Ići ću da razgovaram sa narodom. Ići ću i u Loznicu, Krupanj, Mali Zvornik, Milanovac, Čačak i Valjevo", rekao je Vučić.

Kako je dodao, hoće da razgovara sa narodom o raspisivanju referenduma o litijumu, bez obzira na to da li je reč o referendumu u celoj državi ili na teritoriji grada Loznice.

Blokade pruga i hiljade na protestu protiv iskopavanja litijuma u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

Dačić: Policija intervenisala bez upotrebe sredstava prinude

Policija je izbacila u nedelju oko 5.30 časova učesnike protesta protiv iskopavanja litijuma sa železničkih stanica "Beograd centar - Prokop" i "Novi Beograd".

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je policija intervenisala bez upotrebe sredstava prinude i da nijedno lice nije povređeno.

"Ukupno je dovedeno 14 lica zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršila krivična dela, tri zbog sumnje da su izvršili prekršaje i dva lica koja su strani državljani zbog njihovog prisustva na protestu u blizini najvažnijih državnih institucija", rekao je Dačić.

Kako je podvukao, policija radi na identifikaciji drugih lica.

On je dodao da je mirno okupljanje slobodno u Srbiji, ali da svaka sloboda ima svoja ograničenja.

"Ograničenje je da ne sme da se krši zakon", rekao je ministar.

Hiljade građana okupile su se u subotu u centru Beograda na poziv Saveza ekoloških organizacija Srbije, nakon što vlast nije ispunila njihov zahtev da u roku od 40 dana usvoji zakon kojim se zabranjuje iskopavanje litijuma i otvaranje rudnika kompanije "Rio Tinto" u dolini reke Jadar na zapadu zemlje.

Učesnici protesta protiv iskopavanja litijuma u Beogradu blokirali su dve železničke stanice u glavnom gradu Srbije.

Nakon okupljanja u centru i šetnje do mosta Gazela, oni su se podelili u dve kolone i blokirali stanice "Beograd centar - Prokop" i "Novi Beograd". Deo građana sišao je na šine, a vozovi su zaustavljeni.

Policija u opremi za razbijanje demonstracije izbacila je u nedelju oko 5.30 časova učesnike protesta protiv iskopavanja litijuma sa železničkih stanica "Beograd centar - Prokop" i "Novi Beograd".

Kako je za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao aktivista i jedan od organizatora protesta Zlatko Kokanović, na železničkoj stanici "Beograd centar - Prokop" policija je privela trojicu aktivista.

Vučić je više puta pozitivno govorio o projektu "Jadar" i navodio da bi rudnik litijuma kompanije "Rio Tinto" u Jadru trebalo da počne da radi 2028. godine, "ukoliko se obezbede garancije da neće biti ugrožavanja životne sredine i zdravlja ljudi".

XS
SM
MD
LG