Dostupni linkovi

Policija u Srbiji izbacila učesnike protesta sa železničkih stanica


Učesnici protesta protiv iskopavanja litijuma u Beogradu blokirali su 10. avgusta dve železničke stanice u glavnom gradu Srbije. Na fotografiji: Blokada železničke stanice "Beograd centar - Prokop".
Učesnici protesta protiv iskopavanja litijuma u Beogradu blokirali su 10. avgusta dve železničke stanice u glavnom gradu Srbije. Na fotografiji: Blokada železničke stanice "Beograd centar - Prokop".

Policija u opremi za razbijanje demonstracije izbacila je u nedelju oko 5.30 časova učesnike protesta protiv iskopavanja litijuma sa železničkih stanica "Beograd centar - Prokop" i "Novi Beograd".

Kako je za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao aktivista i jedan od organizatora protesta Zlatko Kokanović, na železničkoj stanici "Beograd centar - Prokop" policija je privela trojicu aktivista.

"Uhapšeni su Ivan Bjelić, Nikola Ristić i Jevđenije Dimitrijević. Njima se stavlja na teret drsko i bezobzirno ponašanje", rekao je Kokanović.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) nisu odgovorili na upit RSE o privođenju aktivista.

Deo učesnika protesta, koji je proveo noć na železničkim stanicama, krenuo je ka policijskoj stanici "29. novembar" kako bi zahtevali puštanje privedenih aktivista.

Grupa građana krenula je ka policijskoj stanici, kako bi tražili puštanje uhapšenih aktivista, 11. avgust 2024.
Grupa građana krenula je ka policijskoj stanici, kako bi tražili puštanje uhapšenih aktivista, 11. avgust 2024.

MUP: Omogućeno nesmetano odvijanje saobraćaja

MUP je 11. avgusta saopštio da je "u skladu za zakonima Srbije i svojim zakonskim ovlašćenjima" omogućilo nesmetano odvijanje železničkog saobraćaja.

"Čime su stvoreni uslovi za normalno funkcionisanje društvenog života u interesu svih građana", piše u saopštenju.

Najavljeno je i da će policija podneti krivične prijave protiv svih počinilaca krivičnih dela prekida međunarodnog javnog saobraćaja i ugrožavanja bezbednosti građana.

Učesnici protesta protiv iskopavanja litijuma u Beogradu blokirali su 10. avgusta dve železničke stanice u glavnom gradu Srbije.

Nakon okupljanja u centru i šetnje do mosta Gazela, oni su se podelili u dve kolone i blokirali stanice "Beograd centar - Prokop" i "Novi Beograd". Deo građana sišao je na šine, a vozovi su zaustavljeni.

Blokade pruga i hiljade na protestu protiv iskopavanja litijuma u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

Tužilaštvo traži da se identifikuju učesnici protesta

Više javno tužilalaštvo u Beogradu naložilo je pripadnicima MUP-a da identifikuju sva lica koja su 10. avgusta uveče na mostu Gazela, kako se sumnja, izvršila krivično delo nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu i da protiv njih podnesu krivične prijave.

Kako se dodaje u saopštenju, jednoj osobi je određeno zadržavanje do 48 sati, u kom roku će biti privedeno u Više javno tužilaštvo na saslušanje.

Manja grupa učesnika protesta je 10. avgusta na par sati blokirala i nekadašnji autoput na Novom Beogradu.

Jedan muškarac (36) je teže povređen malo posle ponoći, kada ga je kod mosta Gazela udario automobil, rečeno je Beti u službi Hitne pomoći.

Iz Tužilaštva kažu da postoji sumnja da je vozač nakon sudara "napadnut i pretučen od strane nekolicine učesnika protesta protiv iskopavanja litijuma".

Takođe, Prvom i Trećem osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu dat je nalog da u saradnji sa policijom identifikuju učinioce krivičnog dela ugrožavanje javnog saobraćaja opasnom radnjom i opasnim sredstvom.

"Postoje osnovi sumnje da su lica koja su se nakon pomenutog protesta, kretala mostom Gazela, izazvala saobraćajnu nezgodu u kojoj je došlo do materijalne štete i prekida saobraćaja", saopštilo je Tužilaštvo 11. avgusta.

Gradonačelnik Beograda osudio blokade

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da osuđuje svaku blokadu saobraćajnica i ugrožavanje funkcionisanja grada.

"Jedno je protestvovati, a potpuno nešto drugo remetiti svakodnevni život i blokirati vitalne saobraćajnice. Osuđujem svaku vrstu blokade saobraćajnica u našem gradu i maltretiranje Beograđana", izjavio je gradonačelnik Šapić.

Hiljade građana okupile su se 10. avgusta u centru Beograda na poziv Saveza ekoloških organizacija Srbije, nakon što vlast nije ispunila njihov zahtev da u roku od 40 dana usvoji zakon kojim se zabranjuje iskopavanje litijuma i otvaranje rudnika kompanije "Rio Tinto" u dolini reke Jadar na zapadu zemlje.

Aktivista Zlatko Kokanović rekao je 10. avgusta da će blokade trajati dok se ne usvoji zahtev za donošenje zakona o zabrani istraživanja i iskopavanja bora i litijuma.

Prema njegovim rečima, blokade će biti organizovane na još tri do pet tačaka u gradovima širom Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i drugi visoki zvaničnici saopštili su da je cilj protesta "rušenje vlasti" na ulici.

Vučić je više puta pozitivno govorio o projektu "Jadar" i navodio da bi rudnik litijuma kompanije "Rio Tinto" u Jadru trebalo da počne da radi 2028. godine, "ukoliko se obezbede garancije da neće biti ugrožavanja životne sredine i zdravlja ljudi".

XS
SM
MD
LG