Dostupni linkovi

Dačić najavio prijave zbog narušavanja reda i blokade saobraćaja posle protesta


Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, Beograd, 30. april 2024.
Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, Beograd, 30. april 2024.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je nakon završetka protesta na Terazijama došlo do teškog narušavanja javnog reda i mira i kršenja zakona i najavio da će protiv svih počinilaca biti podnete krivične i prekršajne prijave.

"Sam skup na Terazijama je protekao mirno i policija procenjuje da je bilo između 24 i 27 hiljada ljudi, ali su nakon skupa organizatori postupili suprotno svemu onome što su napisali u prijavi javnog skupa, narušili javni red i mir i blokirali međunarodni saobraćaj, ugrožavajući time bezbednost građana", navedeno je u saopštenju MUP-a.

Dačić je ocenio da su po receptu obojenih revolucija, građani blokirali i železničku stanicu Prokop, kako je naveo "najlepšu u ovom delu sveta i ponos svih građana Srbije, koju je ova vlast napravila".

"Organizatori i kolovođe, od strane policije su upozoreni i pre i u toku samog protesta da to što rade nije u skladu sa zakonom. Protiv svih počinilaca krivičnih dela i prekršaja biće podnete krivične i prekršajne prijave," izjavio je Dačić.

Učesnici protesta protiv iskopavanja litijuma u Beogradu blokirali su 10. avgusta dve železničke stanice u glavnom gradu Srbije.

Nakon okupljanja u centru i šetnje do mosta Gazela, oni su se podelili u dve kolone i blokirali stanice "Beograd centar - Prokop" i "Novi Beograd". Deo građana sišao je na šine, a vozovi su zaustavljeni.

Na hiljade građana okupilo se 10. avgusta u centru Beograda na poziv Saveza ekoloških organizacija Srbije nakon što vlast nije ispunila njihov zahtev da u roku od 40 dana usvoji zakon kojim se zabranjuje iskopavanje litijuma i otvaranje rudnika kompanije "Rio Tinto" u dolini reke Jadar na zapadu zemlje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i drugi visoki zvaničnici saopštili su da je cilj protesta "rušenje vlasti" na ulici.

Vučić je više puta pozitivno govorio o projektu "Jadar" i navodio da bi rudnik litijuma kompanije "Rio Tinto" u Jadru trebalo da počne da radi 2026. godine, "ukoliko se obezbede garancije da neće biti ugrožavanja životne sredine i zdravlja ljudi".

XS
SM
MD
LG