Dostupni linkovi

Vučić negirao bliske veze s Putinom, kazao da Srbija nije 'trojanski konj' za Rusiju


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na Globsec Forumu u Pragu, Češka Republika, 31. avgusta 2024.
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na Globsec Forumu u Pragu, Češka Republika, 31. avgusta 2024.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić negirao je bliske veze s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i ponovo je odbacio navode da je njegova zemlja "trojanski konj" za Moskvu uprkos tome što je Beograd odbio da se pridruži evropskim sankcijama nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Vučić je na konferenciji Globsec Foruma u Pragu 31. avgusta rekao da se nije susreo niti razgovarao s Putinom najmanje 2,5 godine otkako su ruske trupe prešle ukrajinsku granicu u februaru 2022.

Ne postoje 'dvije strane' ", rekao je Vučić. "Mi imamo tradicionalno vrlo dobre veze s Rusijom i to ne krijem i toga se ne stidim. To je uvijek bio slučaj između Srba i Rusa."

Istakao je da se, iako je nedavno razgovarao s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen, koja je takođe u Pragu, "niko u Evropi ne slaže sa mom po pitanju ne uvođenja sankcija Rusiji, ali da razumiju moj stav".

Ocijenio je da je Srbija provela svoju agendu rasta i reformi "bolje nego iko drugi".

Srbija i Turska jedine su zemlje kandidatkinje za članstvo u EU koje nisu uvele sankcije Rusiji.

Zvaničnici Srbije, naročito potpredsjednik Vlade Aleksandar Vulin, održavaju bliske veze s Moskvom od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Zajedno s crnogorskim kolegom u Pragu, predsjednikom Jakovom Milatovićem, Vučić je pozvao evropske partnere da pokažu više povjerenja u eurointegracije Srbije.

Kazao je kako taj proces ne zavisi od odnosa Srbije s Rusijom, već o normalizaciji odnosa s Kosovom, koje je proglasilo nezavisnost 2008. Beograd ne priznaje suverenitet svoje bivše pokrajine.

Kosovo i Srbija od 2011. godine pregovaraju o normalizaciji odnosa kroz dijalog u Briselu uz posredovanje EU.

"Uvijek čujemo sumnje, 'Ne, ne želite da budete dio EU, želite da budete ruski Trojanski konj'. Čujete to svaki dan, ali moramo da gradimo uzajamno poverenje", rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije nije se složio s Milatovićem o EU perspektivi.

Milatović je zauzeo "optimističan stav" predviđajući da bi Crna Gora mogla postati članica EU do 2029. godine, dok je Vučić rekao da pristupanje Srbije EU neće biti moguća prije 2030.

XS
SM
MD
LG