Dostupni linkovi

Vučić zatražio od EU konkretne akcije na Kosovu, a ne samo osudu


Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić u Beogradu, 14.11.2023.
Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić u Beogradu, 14.11.2023.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio je od Evropske unije "konkretnu i nedvosmislenu" reakciju u, kako je naveo, zaštiti Srba na Kosovu.

Vučić se u Pragu sastao s Miroslavom Lajčakom, specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, tokom Foruma GLOBSEC koji se održava od 30. avgusta do 1. septembra.

Vučić je 31. avgusta na Instagramu saopćio da je imao otvoren i iskren razgovor s Lajčakom.

"…Kome sam preneo izuzetnu zabrinutost zbog najnovijeg nasilja na Kosovu i Metohiji, ponovnog kršenja prava i ugrožavanja bezbednosti srpskog stanovništva bahatim i nelegalnim potezima Prištine", naveo je Vučić.

Kazao je da očekuje reakciju EU "ne samo u osudi ovakvih poteza" te da "Srbija ostaje odgovoran partner EU u procesu normalizacije odnosa sa Prištinom, ali će iskoristiti sva raspoloživa diplomatska sredstva da ne dozvoli teror nad svojim narodom".

Vučić je u izjavi novinarima ocenio da je važno što su evropski i američki zvaničnici osudili ponašanje kosovskog premijera Albina Kurtija i najnovije akcije Prištine na severu Kosova, koje za cilj imaju, kako je rekao, samo da isprovociraju Srbiju.

"Dobro je da KFOR drži snažno svoje pozicije vezano za most na Ibru. Ne razumem cilj akcija koje preduzima Kurti osim da isprovocira Srbiju", rekao je Vučić u Pragu 31. avgusta, gde učestvuje na bezbednosnom forumu GLOBSEC.

Dodao je i da je to bila jedina tema razgovora sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčkom.

Predsednik Srbije rekao je da će se Srbija ponašati odgovorno a Kosovu je poručio da potezi koji destabilizuju ceo region "nisu dobra politika".

Najavio je da će Srbi na Kosovu dobijati redovno svoja primanja, a da će Beograd pokušati da čuva mir.

Kosovske institucije objavile su 30. avgusta da su zatvorile pet paralelnih srpskih institucija na sjeveru zemlje. Prema Vladi Kosova, te su institucije djelovale pod vodstvom Srbije. To je izazvalo reakcije EU-a, Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Velike Britanije i Francuske, pored ostalih.

Oni su naveli da su akcije kosovskih vlasti provedene bez konzultacija sa zapadnim partnerima i riskiraju povećanje napetosti i utjecaj na najugroženije.

Akcija na sjeveru Kosova poduzeta je u trenutku kada je Vlada Kosova već suočena s kritikama međunarodne zajednice zbog "jednostranih i nekoordiniranih" akcija.

Kosovska izvršna vlast također želi otvoriti glavni most preko rijeke Ibar za promet vozila.

Na Kosovu postoje općine, javna poduzeća i poduzeća, vrtići, osnovne i srednje škole i javni univerzitetu koje izravno financira Vlada Srbije, a nalaze se u gradovima i mjestima u kojima živi srpska zajednica.

Prema zakonima na Kosovu, ove institucije su ilegalne.

Kosovo i Srbija su 2013. godine u dijalogu za normalizaciju odnosa u Bruxellesu postigli dogovor o gašenju paralelnih institucija, ali taj sporazum još nije u potpunosti proveden.

XS
SM
MD
LG