Dostupni linkovi

Vučević poručio da 'niko neće verovati Rio Tintu na reč'


Serbia, Belgrade-- Prime Minister Milos Vucevic, May 8 2024
Serbia, Belgrade-- Prime Minister Milos Vucevic, May 8 2024

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je da niko neće verovati kompaniji Rio Tinto "na reč" i da će država tražiti garancije u formi dokumenata pre nego što bilo šta bude preduzeto.

Vučević je rekao da su građani prvi put čuli odgovore te kompanije u subotu u Ljuboviji, gde su predstavnici Rio Tinta i predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarali sa građanima.

"Prvih tri-četiri sata ljudi su postavljali pitanja. Po prvi put smo čuli odgovore Rio Tinta. Suočena je argumentacija. Situacija je daleko jasnija i bolja kad postoji komunikacija", naveo je premijer za televiziju Prva.

Po njegovim rečima, država neće dozvoliti kopanje litijuma ako nema garancije da će biti zaštićena voda i zdravlje ljudi.

Dodao je da na mnoga pitanja stanovnici Srbije tek treba da dobiju odgovore.

"Ako sačuvamo prirodu i ljude, tek onda možemo da razmišljamo o ekonomskom benefitu", izjavio je Vučević.

Novi talas protesta protiv planova za rudarenje litijuma u Srbiji počeo je 28. juna u Loznici, gradu na zapadu zemlje, u čijoj blizini međunarodni rudarski gigant Rio Tinto planira otvaranje rudnika.

Od tada su u pedesetak gradova Srbije održani protesti građana koji se protive eksploataciji litijuma i bora zbog, kako ističu ekološke organizacije, velikog rizika po životnu sredinu.

Vlada Srbije je tokom poslednjih meseci odlučila da nastavi sa projektom izgradnje rudnika Rio Tinta i "vrati ga u život", iako je pre dve godine, pod pritiskom ekoloških protesta, bio stopiran.

"Rio Tinto" je ranije u odgovoru za RSE naveo da su "domaći i međunarodni stručnjaci potvrdili da se projekat 'Jadar' može realizovati bezbedno i u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine".

Međutim, brojni stručnjaci iz zemlje i inostranstva ukazuju da u procesu eksploatacije litijuma neizbežno dolazi do ekoloških posledica, pre svega do zagađenja rečnog sliva i zemljišta.

Ekološki aktivisti takođe podsećaju da se kompanija "Rio Tinto" tokom svoje duge istorije suočila sa više optužbi da uništava životnu sredinu ili krši ljudska prava.

Litijum se koristi za proizvodnju baterija za električne automobile, mobilne telefone i laptopove. Evropska unija, koja većinski zavisi od Kine kada je taj resurs u pitanju, svrstala ga je u kritične sirovine.

Srbija je 19. jula sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i sa Evropskom unijom potpisala Memorandum o kritičnim sirovinama koji predviđa ceo proizvodni lanac – od kopanja litijuma u Rio Tintovom rudniku u dolini reke Jadar, do proizvodnje baterija za električna vozila.

XS
SM
MD
LG