Dostupni linkovi

Ubistvo inspektora Šćekića: Ko će odgovarati zbog greške u presudi


Porodica Slavoljuba Šćekića pred sudom, maj 2011
Porodica Slavoljuba Šćekića pred sudom, maj 2011
Kako je u utorak saopštila predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, Sudskom savjetu će biti podnijet zahtjev za razrješenje sudije Slavke Vukčević ukoliko se ispostavi da je nestručno napisala presudu za ubistvo policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića.

Komentarišući dvostruku tehničku grešku u ovom procesu Ervin Spahić, predsjednik skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, kaže da ovakvo činjenje produbljuju nepovjerenje u sudstvo.

"Iako opet ulazim u rizik da ponovo budem optužen da sam nevaspitan jer komentarišem nepravosnažne sudske presude, ja ću ipak reći da je to, gledano kao predsjednik Odbora i kao građanin, jako neozbiljno od strane suda. Ne mogu da shvatim da se već sva puta ponavlja greška u jednom takvom slučaju, što sigurno kod građana izaziva dozu nepovjerenja prema sudu i prema sudijama uopšte. Ja mogu da shvatim da čovjek može da pogriješi, ali je ovdje trebalo obratiti pažnju tim prije što se ista greška već jednom desila", kaže Spahić.

Slavka Vukčević je već druga sutkinja koja je napravila takozvanu tehničku grešku prilikom kucanja nepravosnažne presude okrivljenima za ubistvo policijskog inspektora koji je likividiran hicima iz automatske puške na kućnom pragu 30 avgusta 2005.

Sličnu grešku je nakon višegodišnjeg postupka napravio i bivši sudija Lazar Aković, koji se zbog toga ranije našao pred razrješenjem ali je preduhitrio Sudski savjet, podnio ostavku i prešao u advokate.

Ministar: Bilo je propusta

Apelacioni sud je zatim ukinuo njegovu prvostepenu odluku kojom su Saša Boreta, Ljubo Vujadinović i Ljubo Bigović osuđeni na po 30 godina zatvora, a predmet je dodijeljen sutkinji Slavki Vukčević koja je praktično ponovila Akovićevu grešku.

Ministar pravde Duško Marković u srijedu je novinarima kazao da je upoznat sa problemom u procesu za ubistvo Slavoljuba Šćekića i da će se utvrditi odgovornost.

Duško Marković
"Kako sada stvari stoje, ali ne želim da ih prejudiciram, bilo je propusta ili su propusti napravljeni. Ako su napravljeni mjere će biti jasne. Niko ne može u Crnoj Gori raditi nekvalitetno i neodgovorno posebno na onim pitanjima koja su važna za vladavinu prava i prije svega efikasno pravosuđe. Ako bude nezakonitosti sankcije će biti jasne i nećemo pobjeći od okolnosti da odgovornost preciziramo i učinimo je vidljivom", navodi Marković.

Pravni ekspert Stanko Marić smatra da je crnogorsko sudstvo u potpunosti centralizovano i da sva ovlašćenja organizaciona, kadrovska i finansijska ima predsjednica Vrhovnog suda koja je ujedno i predsjednica Sudskog savjeta. Stoga bi, kaže Marić, upravo Vesna Medenica trebalo da objasni kako dolazi do ovako ozbiljih propusta.

"Veoma je čudno da one sudije koji bi trebalo da su dokazani kao najbolji i koji se opredjeljuju da sude za krivična djela organizovanog kriminala i korupcije, da oni prave te tzv. banalne tehničke greške u najozbiljnijim i najosjetljivijim predmetima koje su razlog za ukidanje presude i vraćanje na ponovni postupak. Na ta pitanja ipak bi morala podroban odgovor da da predsjednica Vrhovnog suda jer ona najbolje zna zbog čega čega se dešavaju te tehničke greške u najosjetljivijim predmetima i od strane sudija koji su izabrani da sude najosjetljivije i najteže predmete", zaključuje Marić.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG