Dostupni linkovi

Von der Leyen otkazala susret s premijerom Srbije zbog njegovog sastanka s ruskim ministrom


Predsednica Evropske komisije Ursula von der Lajen, 23. oktobar 2024.
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Lajen, 23. oktobar 2024.

Predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen (von der Leyen) otkazala je u petak susret sa premijerom Srbije Milošem Vučevićem, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) portparol EK Erik (Eric) Mamer.

Razlog otkazivanja susreta je današnji sastanak šefa srpske vlade sa ministrom ekonomskog razvoja Rusije Maksimom Rešetnjikovim.

Ursula fon der Lajen je u Beograd stigla u okviru četvorodnevne turneje na Zapadnom Balkanu, a u petak se sastala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, sa kojim je razgovarala o evropskom putu Srbije.

Kako su izjavili iz pres službe Evropske komisije, u saopštenju za javnost premijera Srbije najavljeno je jačanje saradnje Srbije i Rusije u oblasti ekonomije i drugih politika.

"U tom kontekstu, planirani sastanak više nije imao nikakvu svrhu", rekli su iz pres službe.

Miloš Vučević je razgovarao je s Maksimom Rešetnjikovim o daljem jačanju ekonomske i sveukupne saradnje dve zemlje, saopšteno je ranije tokom dana iz Vlade Srbije.

Srbija je podržala teritorijalni integritet Ukrajine, ali iako kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, odbija da se pridruži sankcijama Rusiji koje je EU uvela zbog invazije na Ukrajinu.

U saopštenju Vlade Srbije se navodi i da je premijer govoreći o sankcijma Rusiji rekao da Srbija "uprkos velikim pritiscima" vodi slobodnu i nezavisnu politiku i da ima dobru saradnju kako sa Rusijom, tako i sa Evropskom unijom, Kinom i drugim zemljama.

XS
SM
MD
LG