Dostupni linkovi

Zalaganje za evropsku Srbiju od ključnog značaja, poručio Vučić nakon sastanka sa Fon der Lajen

Ažurirano

Ursula fon der Lajen je u Beograd stigla iz Sarajeva u okviru četverodnevne turneje na Zapadnom Balkanu kako bi razgovarala o Planu rasta Evropske unije vrednom šest milijardi eura i napretku u evropskim integracijama
Ursula fon der Lajen je u Beograd stigla iz Sarajeva u okviru četverodnevne turneje na Zapadnom Balkanu kako bi razgovarala o Planu rasta Evropske unije vrednom šest milijardi eura i napretku u evropskim integracijama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak da su evropski put i zalaganje za evropsku Srbiju od "ključnog značaja za napredak" i da će država posvećeno raditi na tom putu.

On je to izjavio nakon sastanka sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen (von der Leyen), na kom su razgovarali o geopolitičkoj situaciji, o pitanju Kosova, kao i o pristupu Srbije Evropskoj uniji (EU).

Vučić je nakon sastanka rekao da su ukrajinske vlasti dale agreman ambasadoru Srbije, te da će uskoro biti otvorena Ambasada Srbije u Kijevu.

Kako je dodao, ministar spoljnih poslova Marko Đurić će prisustvovati otvaranju ambasade.

Ambasada Srbije u Ukrajini privremeno je zatvorena početkom marta 2022, zbog zaštite bezbednosti osoblja.

Predsednik Srbije je izjavio i da je Ursula fon der Lajen tražila od Srbije "mnogo veću usaglašenost sa spoljnopolitičkim deklaracijama EU".

On je nakon sastanka više puta ponovio da se Srbija nalazi na evropskom putu, ali i da će čuvati tradicionalno dobre veze i sa drugim državama.

Srbija, između ostalog, odbija da se pridruži sankcijama protiv Rusije zbog agresije na Ukrajinu, a srpski zvaničnici održavaju veze sa Rusijom.

Usklađenost spoljne i bezbednosne politike sa Evropskom unijom očekuje se od država kandidata za članstvo.

U momentu pristupanja Uniji, usklađivanje treba da bude potpuno.

Ursula fon der Lajen je izjavila i da njeno prisustvo u Beogradu, kao i dolazak premijera Grčke i Poljske u Srbiju, govore "sami za sebe" kada je reč o odlasku delegacije Srbije u Kazanj na samit BRIKS-a.

"Moje prisustvo ovde danas, moj četvrti boravak na Zapadnom Balkanu, predstavlja jasan znak da verujem da je budućnost Srbije u EU", rekla je ona.

Obraćanje predsenice Evropske komisije Ursule fon der Lajen i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Beogradu, 25. oktobrao 2024.
Obraćanje predsenice Evropske komisije Ursule fon der Lajen i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Beogradu, 25. oktobrao 2024.

Moguće otvaranje Klastera 3

Predsednik Srbije je najavio i da je moguće otvaranje klastera 3 u pristupu Srbije EU do kraja godine.

"To bi bio značajan signal da Srbija napreduje na evropskom putu", rekao je Vučić.

Ursula fon der Lajen je izjavila da je Srbije "jedna od najnaprednijih zemalja u procesu pristupanja", kao i da postoji "solidna osnova da postane članica EU".

Srbija je od marta 2012. godine kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.

Pristupne pregovore započela je u januaru 2014, ali od decembra 2021. nije otvorila nijedan klaster.

Fon der Lajen: Očuvaćemo vašu prirodu

Ursula fon der Lajen je čestitala Srbiji zbog mogućnosti da postane " lider u oblasti električnih vozila".

"To je industrija sutrašnjice i mi smo tu da vas podržimo na svakom koraku. Procenjujemo da će naše veliko partnerstvo u oblasti kritičnih sirovina doneti 20.000 radnih mesta Srbiji i šest milijardi evra bruto domaćem proizvodu Srbije", poručila je ona.

Dodala je da narod u Srbiji može biti siguran da će "poštovati i očuvati prirodu" u Srbiji i da će "uvek slušati i sarađivati sa lokalnim zajednicama".

Vučić je naglasio da sa predsednicom Evropske komisije nije još uvek razgovarao o litijumu, ali da se nada da će tu temu pokrenuti tokom večere.

Prethodno su Vučić i fon der Lajen posetili HTEC Grupu gde su prisustvovali prezentaciji projekata finansiranih kroz IPA projekte i Evropsku banku za obnovu i razvoj.

Ursula fon der Lajen je u Beograd stigla iz Sarajeva u okviru četverodnevne turneje na Zapadnom Balkanu kako bi razgovarala o Planu rasta Evropske unije vrednom šest milijardi eura i napretku u evropskim integracijama.

Premijeri šest država Zapadnog Balkana su na samitu Berlinskog procesa 14. oktobra potpisali novi akcioni plan za jedinstveno regionalno tržište, kao sastavni deo Plana rasta EU za Zapadni Balkan.

Novi sporazumi i planovi Berlinskog procesa za povezivanje Zapadnog Balkana
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00

Performans pokreta Kreni-promeni: Srbija nije na prodaju

Nekoliko desetina aktivista pokreta "Kreni-promeni" raširilo je više transparenata sa natpisom "Srbija nije na prodaju" i duvalo u pištaljke preko puta Palate Srbija u vreme kada je tu prolazila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Aktivisti su, kako je prenela Beta, držali i transparent "Ursula, verujemo u Evropu, ali Srbija nije kolonija".

Lider pokreta Savo Manojlović rekao je novinarima da protestuju zbog evropske politike o iskopavanju litijuma u Srbiji.

"Imamo potpuno kršenje evropskih vrednosti, vladavine prava, demokratije i ekoloških standarda. EU ovim faktički sama izdaje Evropu", ocenio je Manojlović.

Nekoliko desetina pripadnika Žandarmerije i policije nije dozvolilo aktivistima da priđu bliže Palati Srbija.

Zvaničnici Srbije su sa Evropskom unijom 19. jula u Beogradu potpisali Memorandum o kritičnim sirovinama tokom posete potpredsednika Evropske komisije Maroša Ševčovića i nemačkog kancelara Olafa Šolca.

Memorandum predviđa ceo proizvodni lanac – od kopanja litijuma u rudniku kompanije Rio Tinto u dolini reke Jadar na zapadu Srbije do proizvodnje baterija za električna vozila.

U više gradova Srbije održani su prethodnih meseci protesti protiv rudarenja litijuma uz tvrdnje ekoloških organizacija da bi otvaranje rudnika ostavilo nepopravljive posledice na životnu sredinu.

Rio Tinto je ranije u odgovoru za Radio Slobodna Evropa naveo da su "domaći i međunarodni stručnjaci potvrdili da se projekat 'Jadar' može realizovati bezbedno i u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine".

Brojni stručnjaci iz zemlje i inostranstva ukazuju da u procesu eksploatacije litijuma neizbežno dolazi do ekoloških posledica, pre svega do zagađenja rečnog sliva i zemljišta.

XS
SM
MD
LG