Dostupni linkovi

Zajedničke vojne vježbe Armenije i Sjedinjenih Država


U vojnoj vježni "Eagle Partner 2024" sudjeluju jedinice američke vojske iz Evrope i Afrike te Nacionalna garda Kanzasa, 15. jula 2024.
U vojnoj vježni "Eagle Partner 2024" sudjeluju jedinice američke vojske iz Evrope i Afrike te Nacionalna garda Kanzasa, 15. jula 2024.

Armenija i Sjedinjene Države započeli su u ponedjeljak zajedničke vojne vježbe u Armeniji, saopćilo je armensko ministarstvo odbrane, prenosi AFP i dodaje da je to još jedan pokazatelj približavanja Zapada i Erevana, koji je zahladio odnose s Rusijom.

U vojnoj vježni "Eagle Partner 2024" sudjeluju jedinice američke vojske iz Evrope i Afrike te Nacionalna garda Kanzasa, a održava se do 24. jula, navodi ministarstvo.

Dvije vojske će na vojnoj vježbi raditi na "ciljevima stbilizacije" na "međunarodnim misijama održavanja mira", razmijeniti "dobre prakse" te ojačati "spremnost" armenskih jedinica.

Istodobno, Sjedinjene Države su 5. jula objavile suspenziju vojnih manevara s Gruzijom prethodno najavljenih za kraj mjeseca, u trenutku preispitivanja odnosa s Tbilisijem.

Armenija ne može zaboraviti izostanak podrške Moskve kada je u augustu 2023. Azerbajdžan u potpunosti zauzeo Nagorno-Karabah, teritoriju do prije godinu dana nastanjenu većinskim Armencima, ali međunarodno priznatu kao dio Azerbejdžana.

Erevan od tada nastoji ojačati veze sa Zapadom, dok se Gruzija približava Rusiji, podsjeća AFP.

Analitičari najavljuju novo geopolitičko preslagivanje na Kavkazu.

Rusija na armenskoj teritoriji i dalje ima vojnu bazu u Gjumriju, a Erevan je još uvijek član Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO), vojnog saveza na čelu s Moskvom.

Armenija je, međutim, u februaru zamrznula svoje članstvo u CSTO-u pod vodstvom Rusije jer je savez iznevjerio zemlju, rekao je tada premijer, Nikol Pašinjan.

Pašinjan je izrazio nezadovoljstvo dugotrajnim vezama Armenije s Rusijom i rekao da se Armenija više ne može oslanjati na Rusiju u osiguravanju svojih odbrambenih potreba. Naveo je da je njeno članstvo u CSTO-u u fazi revizije.

XS
SM
MD
LG