Dostupni linkovi

Vlada Srbije nazvala 'skandaloznom' presudu četvorici Srba za ubistvo Olivera Ivanovića


Oliver Ivanović (na fotografiji, maj 2017.) je ubijen 16. januara 2018. godine sa šest hitaca u leđa, ispred svojih stranačkih prostorija u Severnoj Mitrovici na severu Kosova.
Oliver Ivanović (na fotografiji, maj 2017.) je ubijen 16. januara 2018. godine sa šest hitaca u leđa, ispred svojih stranačkih prostorija u Severnoj Mitrovici na severu Kosova.

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo nazvala je presudu skandaloznom presudu Osnovnog suda u Prištini protiv četvorice građana srpske nacionalnosti zbog učešća u kriminalnoj grupi koja je organizovala ubistvo Olivera Ivanovića.

"Današnja skandalozna presuda protiv četvrto Srbina koje Kurtijevo pravosuđe na sve moguće načine pokušava da dovede u vezu sa ubistvom Olivera Ivanovića, politički je motivisana i instruisana kako bi se dodatno kriminalizovao sa srpskim pravnim aktom i izvršioce ovog mučkog ubistva", saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo.

Dodaje se da je presuda doneta "bez konkretnih dokaza, pod značajnim političkim i medijskim političkom iz Prištine", te da je "Srbima je presuđeno i pre samog suđenja, a optužba je tokom samog procesa tri puta menjana".

Kancelarija Vlade Srbije postavlja pitanje zbog čega je izricanje presude tempirano baš na Vidovdan "najveći praznik za srpski narod na Kosovu i Metohiji, ako ne da bi Priština stvorila novu predstavu za javnost i ponovo se obrušila na Srbe?"

U saopštenju se dodaje da je "odavno poznato da za Srbiju na Kosovu i Metohiji nema prava ni pravde i da važi da ih kadija i tužioci i sudi, što i današnja presuda pokazuje".

Kancelarija Vlade Srbije najavljuje da će, uprkos svemu, nastaviti da se bori da se otkrije "prava istina o ubistvu Olivera Ivanovića, a montirane Kurtijeve procese, političke presude i kriminalizaciju Srba nikada nećemo prihvatiti".

Osnovni sud u Prištini osudio je 28. juna Nedeljka Spasojevića na četiri godine i šest meseci zatvora zbog učešća u kriminalnoj grupi koja je organizovala ubistvo Olivera Ivanovića.

Dragiša Marković i Žarko Jovanović su osuđeni na po četiri godine zatvora, Marko Rošić na deset, dok je Silvana Arsović oslobođena optužbi.

Optuženi nisu prisustvovali izricanju presude.

Svi su se ranije izjasnili da nisu krivi za optužbe koje im se stavljaju na teret.

U vezu sa ubistvom Olivera Ivanovića tužilaštvo dovodi još Željka Bojića (bivši šef operative Policije Kosova za region sever), Milana Radoičića (bivši potpredsednik Srpske liste) i Zvonka Veselinovića (biznismen sa severa Kosova).

Protiv njih trojice na Kosovu nije podignuta optužnica jer se nalaze u bekstvu.

Radoičić i Veselinović se u optužnici pominju kao "vođe kriminalne grupe", koja je planirala ubistvo političara Olivera Ivanovića.

Oliver Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine sa šest hitaca u leđa, ispred svojih stranačkih prostorija u Severnoj Mitrovici na severu Kosova.

Ubistvu je prethodila hajka protiv Ivanovića tokom predizborne kampanje za kosovske lokalne izbore novembra 2017. godine.

Zbog zastrašivanja Srba na severu Kosova, četvoro kandidata sa njegove liste se povuklo a njemu je u Severnoj Mitrovici zapaljen i automobil.

XS
SM
MD
LG