Dostupni linkovi

Hrvat među osuđenima u Rusiji zbog pridruživanja ukrajinskoj vojsci


 Vjekoslav Prebeg iz Hrvatske (lijevo) i Mathias Gustafsson iz Švedske na suđenju Donjecku, Ukrajina, 15. 8. 2022.
Vjekoslav Prebeg iz Hrvatske (lijevo) i Mathias Gustafsson iz Švedske na suđenju Donjecku, Ukrajina, 15. 8. 2022.

Vojni sud Južnog okruga Rusije u Rostovu na Donu osudio je 26. juna u odsutnosti pet stranih državljana na zatvorske kazne zbog pridruživanja ukrajinskim oružanim snagama koje se bore protiv trenutne invazije Moskve na Ukrajinu.

Britanac John Harding, švedski državljanin Mathias Gustafsson i hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg, prema podacima ruskog državnog tužiteljstva, osuđeni su na po 23 godine zatvora, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Osuđeni su za sudjelovanje u obuci za nasilno preuzimanje vlasti, prisilne promjene ruskog ustavnog sustava te sudjelovanje u oružanom sukobu kao plaćenici.

Druga dva Britanca, Andrew Hill i Dylan Healy, osuđeni su na tri i pol godine, odnosno na četiri godine.

Hill je proglašen krivim za borbu uz ukrajinske snage protiv ruskih trupa u Ukrajini, dok je Healy osuđen za regrutiranje boraca u ukrajinske oružane snage.

Sva petorica su pušteni u razmjenama zatvorenika tokom 2022. godine.

Britansko Ministarstvo vanjskih poslova osudilo je "iskorištavanje" ratnih zarobljenika i civila u političke svrhe nakon zarobljavanja Healyja i Hilla 2022. godine.

Tada je potvrđeno da je još jedan Britanac, Paul Ury, koji je zarobljen zajedno s Healyjem i Hillom, umro u pritvoru separatista koje je tada podržavala Rusija na istoku Ukrajine.

Britanska vlada tada je inzistirala da se kao legitimni pripadnici ukrajinskih oružanih snaga, Britanci i drugi stranci koje su zarobile ruske trupe trebaju tretirati kao ratni zarobljenici prema Ženevskoj konvenciji.

Hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg je kao pripadnik 36. brigade ukrajinske mornaričke pješadije zarobljen u Mariupolju, a na suđenju koje su protiv njega i još četvorice zarobljenih stranaca organizirale separatističke vlasti Donjecka prijetila mu je smrtna kazna

Prebeg je bio profesionalni vojnik u brigade "Tigrovi" Hrvatske vojske.

Na suđenju je kazao kako se ne osjeća krivim, i da mu je motiv za pristupanje ukrajinskim snagama bio dobivanje državljanstva.

On je na suđenju tvrdio da nije sudjelovao u borbama, već da je samo kopao rovove.

Početkom marta 2022., nedugo nakon što je Rusija započela svoju sveobuhvatnu agresiju na Ukrajinu, Kijev je pokrenuo web stranicu za regrutiranje stranih dobrovoljaca u "međunarodnu legiju" za borbu protiv invazije ruskih trupa.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy potpisao je tada dekret kojim se uvodi bezvizni ulazak u Ukrajinu za strane državljane koji se namjeravaju pridružiti “međunarodnoj legiji”.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG