Dostupni linkovi

Ravnogorac Velimirović 'spasitelj' crnogorskog naroda i države


Hapšenje osumnjičenih za učešće u terorističkim aktivnostima u Crnoj Gori
Hapšenje osumnjičenih za učešće u terorističkim aktivnostima u Crnoj Gori

Nakon što je Viši sud u Podgorici prihvatio Sporazum kojim je član Ravnogorskog pokreta iz Srbije Mirko Velimirović priznao da je bio član kriminalne organizacije koja je planirala izazivanje nasilja u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora, otvoreno je pitanje da li je to put kojim će se saznati puna istina o terorističkim aktima sa elementima inostranosti.

Mirko Velimirović je saopštio detalje o planiranim terorističkim napadima, koje je sam spriječio uništavajući oružje koje je ranije nabavio i prijavi crnogorskoj policiji činjenicu da je uvučen u grupu koja je planirala napade na crnogorske institucije. Velimirović je na suđenju saopštio da je svojim činom spasio državu i narod u Crnoj Gori.

"Zaslužujem orden da mi se dodijeli, jer sam spasio crnogorski narod i državu, a ne da mi se sudi. Iz patriotskih razloga sam ovo uradio, da bih se odužio crnogorskom narodu koji je spasio srpsku vojsku. Oni koji znaju istoriju znaju o čemu pričam", izjavio je Velimirović pred sudijom Borisom Savićem.

Pokušaj dodvoravanja vlastima: Zoran Vujičić
Pokušaj dodvoravanja vlastima: Zoran Vujičić


Komentarišući izjavu Velimirovića da su ga za sprječavanje terorističkih akata motivisali patriotski i istorijski razlozi, koordinator programa vladavine prava u Građanskoj alijansi Zoran Vujičić je ocjenio za Radio Slobodna Evropa da je Velimirović pokušao na taj način da se dodvori sudskim vlastima i sebi ublaži kaznu. Ograđujući se da nema kompletne informacije, Zoran Vujičić kaže da čitav događaj prate kontroverze i čudni momenti pa i samo proteklo suđenje.

Ono što definitivno upada u oči jeste taj neki pozorišni aspekt koji prati ovo suđenje, od strane osumnjičenog Velimirovića i to zbog čega je on sve to uradio. Iza toga stoji, a to je moj stav, pokušaj da se dodvori sudskim vlastima i sebi umanji kaznu. Drugi aspekt je da se Sporazum o priznanju krivice ne dozvoljava licima koja su osumnjičena za terorizam i za ratne zločine. Međutim, ovo lice je od samog starta sarađivalo sa organima gonjenja pa je time sebi omogućio da kazna prema njemu bude blaža. Međutim, generalno gledano, ovim se šalje jedna ružna slika građanima, a to je – da osobe koje su bile uključene u najteža krivična djela mogu kroz razne načine da izbjegnu kaznu zatvora za koju su bili ranije osumničeni“, kaže Zoran Vujičić.

Na naše pitanje, da li je ovo put kojim će se doći do pune istine o pokušaju terorističkih akata sa političkim motivom, Vujičić kaže: „Mislim da se na ovaj način priča razvodnjava, mislim da nećemo doći do konkretne istine ko su pravi nalogodavci. Odnosno, da sva ta priča oko Rusa koji su bili uključeni, a kojih sada nema, zatim imamo lica sa kojima je Sporazum o priznanju krivice zaključen, mislim da će se na taj način istina zaobići i da će građani Crne Gore ostati bez prave istine ko iza čitave ove priče stoji“.

Pored Mirka Velimirovića koji je potpisao Sporazum o priznanju krivice, status svjedoka saradnika je dobio i Aleksandar Sinđelić iz Beograda koji je bio označen kao jedan od ključnih organizatora terorističkih akata. Sinđelić je prema svjedočenju Velimirovića dao novac za kupovinu oružja kojim je trebalo izvršiti terorističke akte. Sinđelić će biti svjedok u procesu koji se vodi protiv ruskih državljana Eduarda Vladimiroviča Širkova i Vladimira Nikolajeviča Popova koji su okrivljeni za stvaranje kriminalne organizacije koja je planirala nasilne akte u Crnoj Gori u noći održavanja parlamentarnih izbora 16. oktobra. Širokov i Popov su u bjekstvu.

Jedan od ključnih okrivljenih za terorističke napade je Bratislav Dikić, bivši šef Žandarmerije Srbije. Prema svjedočenju Velimirovića, grupa Bratislava Dikića trebalo da iskoristi ranije pripremljeno oružje u planiranim napadama na Skupštinu Crne Gore. Međutim, Velimirović je ustvrdio u sudu da je oružje onesposobio i u dogovoru sa Specijalnim tužiocem, bacio ga navodno u jezero na Kosovu.

Svjedočenje Mirka Velimirovića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00

Inače, Mirko Velimirović Pajo (1971) je iz Zubinog Potoka na severu Kosova, penzioner i bivši policajac MUP-a Srbije na Kosovu. Mašinbravar je po zanimanju. Poseduje srpsko državljanstvo, i kako je izjavio u sudu u Podgorici, nije osuđivan i protiv njega se nije vodio neki drugi postupak. Njegovo ime se međutim pominjalo i u kosovskim medijima nakon paljenja graničnog prelaza Jarinje na severu zemlje 27. jula 2011., pošto su kosovske vlasti izvršile akciju preuzimanja kontrole na tom prelazu. Kako je tada pisao dnevnik „Koha Ditore“, upravo je Mirko Velimirović poznat kao Pajo jedan od osumnjičenih EULEX-a za paljenje Jarinja. Ni EULEX ni policija u Prištini to nisu mogli da potvrde ili komentarišu zbog istrage.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG