Dostupni linkovi

Ruskinja optužena za ratne zločine: Ukrajinska djeca mogu ići kući


Ruska povjerenica Marija Lvova-Belova obraća se putem videlinka na neformalnom sastanku članica Vijeća sigurnosti UN-a u sjedištu UN-a, New York, SAD, 5. travnja 2023.
Ruska povjerenica Marija Lvova-Belova obraća se putem videlinka na neformalnom sastanku članica Vijeća sigurnosti UN-a u sjedištu UN-a, New York, SAD, 5. travnja 2023.

Ruska povjerenica za prava djece, koja se tereti za ratni zločin protupravne deportacije djece iz Ukrajine, rekla je na sastanku UN-a u srijedu da su djeca odvedena zbog njihove sigurnosti i da Moskva koordinira s međunarodnim organizacijama kako bi ih vratila u domove njihovih obitelji.

Veleposlanici zapadnih zemalja bojkotirali su neformalni sastanak Vijeća sigurnosti UN-a, poslavši umjesto njih nižerangirane diplomate.

Diplomati iz Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Albanije i Malte napustili su sastanak kad se povjerenica Mariha Lvova-Belova počela obraćati skupu putem videolinka.

Međunarodni kazneni sud prošlog mjeseca je izdao nalog za uhićenje nje i ruskog predsjednika Vladimira Putina, optužujući ih za otmicu djece iz Ukrajine.

Rusija, koja ovaj mjesec predsjeda Vijećem sigurnosti UN-a, sazvala je sastanak kako bi se suprotstavila, kako tvrdi, dezinformacijama o deportaciji ukrajinske djece.

Američka veleposlanica Linda Thomas-Greenfield rekla je novinarima prije sjednice da se SAD oštro protivi sastanku te je podržao zahtjev Velike Britanije da se sjednica Vijeća ne emitira izvan njegovih prostorija.

Lvovoj-Belovoj ne bi smjelo dopustiti "da ima međunarodni podij za širenje dezinformacija i pokušaj obrane svojih užasnih radnji koje se događaju u Ukrajini", istakla je Thomas-Greenfield.

Točan broj ukrajinske djece odvedene u Rusiju teško je utvrditi. U izjavi koju je u srijedu na Twitteru objavio ukrajinski veleposlanik pri UN-u Sergij Kislicja, navodi se da je više od 19.500 djece oduzeto od obitelji ili sirotišta i prisilno deportirano.

Povratak ukrajinske dece sa Krima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:02 0:00

Ruski veleposlanik Vasilij Nebenzja rekao je da je cilj sastanka u srijedu bio "razotkriti očite dvostruke standarde Zapada".

"Dio ove propagandne kampanje je prešućivanje od strane Zapada činjenice da se u europskim zemljama ukrajinskim izbjeglicama oduzimaju djeca", rekao je.

Zatim su prikazane videosnimke nekih žena koje tvrde da su im djeca odvedena u Europi.

Nebenzja je također naveo da, suprotno tvrdnjama Zapada, nije bilo "prisilnih posvajanja". Rekao je da su neka ukrajinska djeca u udomiteljskoj skrbi i ustvrdio da "nema prepreka" za njih da održe kontakt sa obiteljima u Ukrajini.

Istraga AP-a otkrila je da su ruski dužnosnici deportirali ukrajinsku djecu u Rusiju bez pristanka roditelja, lagali im da ih roditelji ne žele, koristili ih za propagandu, posvajali ih u ruske obitelji te nudili državljanstvo.

Od 24. veljače 2022., kada je Rusija napala Ukrajinu, Lvova-Belova je rekla da je Rusija prihvatila više od pet milijuna Ukrajinaca, uključujući 700.000 djece — sva s roditeljima, rodbinom ili zakonskim skrbnicima osim 2.000 njih iz sirotišta u istočnom Donbasu.

Do danas je, rekla je, oko 1.300 djece vraćeno u njihova sirotišta, 400 je poslano u ruska sirotišta, a 358 je smješteno u udomiteljske domove.

Lvova-Belova je rekla da nije bilo službene komunikacije s ukrajinskim vlastima o djeci, ali je rekla da se njezin ured sastao s predstavnicima UNICEF-a, Refugees Internationala i Crvenog križa te pružio sve dostupne informacije o djeci. Navela je da Rusija koordinira s Crvenim križem po pitanju ponovnog spajanja obitelji.

Potpredsjednica u Refugees Internationalu Sarah Sheffer te tvrdnje je demantirala. Rekla je da se Rusija nije konzultirala s njezinom organizacijom o ukrajinskoj djeci.

UNICEF i Međunarodni odbor Crvenog križa, koji je odgovoran za ponovno spajanje obitelji, nisu odmah odgovorili na zahtjeve za potvrdu navoda Lvove-Belove.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG