Dostupni linkovi

UN istraživanje: Rusija stoji iza 'rasprostranjenog i sistematskog' mučenja u Ukrajini


Simbol Ujedinjenih nacija. Foto: AP
Simbol Ujedinjenih nacija. Foto: AP

Rusija nastavlja s ozbiljnim kršenjima prava i ratnim zločinima u Ukrajini, uključujući "sistematsko" mučenje i silovanje, rekli su u petak istražitelji Ujedinjenih nacija (UN).

Prateći rat koji Moskva vodi rat protiv Ukrajine više od dvije godine, Komisija za istragu (COI) je saopštila je da je pronašla nove dokaze o raširenim zlostavljanjima i izrazila zabrinutost zbog nastavljanja napada ruskih snaga na civilna područja.

Dokazi ukazuju da su ruske vlasti počinile kršenje međunarodnih ljudskih i humanitarnih prava i sljedstveno tome ratne zločine, rekao je novinarima šef COI Erik Mose.

"Potrebne su dalje istrage kako bi se utvrdilo da li neke od identifikovanih situacija mogu predstavljati zločine protiv čovječnosti", dodao je.

Istražitelji su rekli da su svoj najnoviji izvještaj sastavili nakon razgovora sa više od 800 ljudi tokom 16 odvojenih posjeta Ukrajini, a tim je otkrio i da je rusko postupanje prema ukrajinskim ratnim zarobljenicima bilo "užasno".

Izvještaj dokumentuje incidente silovanja i drugog seksualnog nasilja počinjenog nad ženama u okolnostima koje predstavljaju mučenje, a opisuje i prijetnje silovanjem muškim ratnim zarobljenicima.

Nađeni su, pišu dalje istražitelji, dodatni dokazi da su ukrajinska djeca nezakonito premještana u područja pod ruskom kontrolom.

Po prvi put, istraživana je i ruska pljačka ukrajinskih kulturnih objekata i arhivskih dokumenata, posebno iz grada Hersona, koji su ruske snage prvi put zauzele u martu 2022., prije nego što je oslobođen osam mjeseci kasnije.

Tokom poslednjih sedmica okupacije u oktobru i novembru 2022. godine, ruske vlasti su prebacile predmete iz Hersonskog regionalnog muzeja umetnosti i arhivske dokumente iz Državnog arhiva Hersonske pokrajine na okupirani Krim.

Prema procjenama osoblja obije institucije, odneseno je preko 10.000 predmeta iz Muzeja i 70 posto dokumenata iz glavne zgrade Državnog arhiva, navodi se u izvještaju.

UN ovo kulturno prisvajanje opisano kao ratni zločin.

XS
SM
MD
LG