Dostupni linkovi

Guterres žali zbog nereagovanja Saveta bezbednosti UN na rat u Gazi i Ukrajini


Generalni sekretar UN Antonio Gutereš govori na Generalnoj skupštini UN, 7. februar 2024.
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš govori na Generalnoj skupštini UN, 7. februar 2024.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš (Guterres) u ponedeljak je izrazio žaljenje zbog toga što Savet bezbednosti UN nije uspeo da adekvatno odgovori na sukob Izraela i Hamasa, kojeg SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom, i rusku invaziju na Ukrajinu, rekavši da su ti sukobi "možda fatalno" potkopali autoritet tog tela.

Govoreći na otvaranju sednice Saveta UN za ljudska prava u Ženevi, Gutereš je rekao da se Savet bezbednosti UN često nalazio u ćorsokaku i "nesposoban da deluje po najvažnijim pitanjima mira i bezbednosti našeg vremena".

"Nedostatak jedinstva Saveta po pitanju ruske invazije na Ukrajinu i izraelskih vojnih operacija u Gazi posle užasnih terorističkih napada Hamasa 7. oktobra ozbiljno je – možda fatalno – potkopao njegov autoritet", rekao je on.

Generalni sekretar UN je ocenio da je Savetu bezbednosti UN "potrebna ozbiljna reforma sastava i metoda rada".

SAD su prošle nedelje ponovo stavile veto na nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN, blokirajući time zahtev za hitnim humanitarnim prekidom vatre u ofanzivi Izraela na Pojas Gaze. To je bio treći američki veto na nacrt rezolucije od početka borbi 7. oktobra.

Procenjuje se da je oko 1,5 miliona stanovnika Gaze u šatorima i drugim improvizovanim skloništima u gradu Rafa na granici sa Egiptom, od kojih je većina pobegla iz svojih domova severnije na palestinskoj teritoriji da bi izbegla ofanzivu Izraela.

Gutereš, koji je za Rafu naveo da je jezgro operacije humanitarne pomoći u palestinskoj enklavi, rekao je da će izraelski napad u toj palestinskoj enklavi imati razorne posledice.

"Sveopšta izraelska ofanziva na grad ne samo da bi bila zastrašujuća za više od milion palestinskih civila koji se tamo skloni; ona bi zabila poslednji ekser u kovčeg naših programa pomoći", rekao je Gutereš.

Prema podacima i zvaničnicima Ujedinjenih nacija, količina pomoći koja ulazi u Pojas Gaze iz Egipta je opala, dok je kolaps u bezbednosti otežao distribuciju hrane koja dođe do palestinske teritorije.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG